BOLILE SI DAUNATORII CAPSUNULUI

             Cele mai importante viroze ale capsunului sunt: patarea inelara, mozaicul arabic, rasucirea frunzelor, incretirea frunzelor. Pentru evitarea transmiterii virozelor se recomanda utilizarea de stoloni liberi de virusuri, iar materialul infectat trebuie ars.
              Putregaiul cenusiu este produs de Botrytis Cinerea. Ataca florile si fructele, mai ales pe vreme umeda, si poate distruge 80% din recolta. Infectia masiva are loc in perioada infloritului. Fructele atacate se brunifica si putrezesc.
             Fainarea ataca frunzele, florile si fructele. Pe ambele fete ale frunzei, dar cel mai frecvent pe cea inferioara, se formeaza o pasla albicioasa. Frunzele atacate se rasucesc pe fata superioara care capata pete rosiatice. Fungicidul cel mai utilizat este Topsin.
             Mana este o boala foarte periculoasa. Plantele pierd din vigurozitate, frunzele de la baza raman ofilite, marginile frunzelor se ofilesc, si in cele din urma plantele se ofilesc total si se usuca.
             Patarea alba a frunzelor este cea mai raspandita boala a capsunului. Boala ataca de primavara pana toamna, si se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici, rosiatice, spre violaceu, care capata un contur cenusiu inchis.
             Patarea rosie a frunzelor ataca limbul foliolelor, pedunculii, si caliciul florilor. Pe frunze apar pete mici circulare, sau neregulate de cu loare rosie violacee. Petele se maresc cu timpul, iar culoarea lor devine negricioasa. Ciuperca se transmite prin resturi vegetale infectate.
             Carabusul de mai se hraneste cu frunzele plantelor. In cazul unei invazii in masa, planta poate fi destrunzita complet, plantele devenind foarte slabite.
             Acarianul capsunilor ierneaza ca femela adulta in “inima plantei”.Primavara, femelele parasesc locurile de iernare, si depun ouale pe frunzulitele nou aparute, preferand frunzele din interiorul tufei, unde umiditatea aerului este mai ridicata. Atacul se manifesta prin incretirea si ingalbenirea frunzelor.
             Paduchele de frunza al capsunului apare pe frunze sub forma ovala de culoare verzui deschis. Paduchele ierneaza ca ou in resturile vegetale. Larvele apar primavara si populeaza partea inferioara a frunzelor de-a lungul nervurilor. Atacul masiv se observa in lunile iunie – iulie, frunzele atacate se rasucesc, se usuca si cad.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.