CYDIA MOLESTA sau MOLIA ORIENTALĂ A FRUCTELOR

 

   

          Molia orientală are denumirea științifică de Cydia Molesta și originea în China de NE. În prezent insecta este răspândită în Europa, Africa, America de Nord, Asia. În România, insecta este răspândită în toate regiunile pomicole. Molia orientală a fructelor este o insectă deosebit de periculoasă, deoarece atacă atât fructele, cât și lăstarii. Printre plantele gazdă se numără Piersicul, Nectarinul, Caisul, Prunul, Prunul japonez, Gutuiul, Cireșul, Vișinul, Mărul, Părul, Migdalul.

Fluturii (adulții) au anvergura aripilor de 10-16 mm. Aripile anterioare sunt de culoare maro închis-negru, iar pe suprafața acestora se poate observa o pată albă. Aripile posterioare au o culoare gri-maro cu franjuri.o femelă poate depune până la 50-60 ouă. Aceștia zboară seara și își depun ouăle.

Larvele au 9-15 mm lungime și au culoarea albă la început, după care virează în roz în ultimul stadiu. Capul este de culoare maro-deschis. Până la larva matură năpârlesc de 4-5 ori și sunt necesare 15-30 zile.

Pupele au 6 mm lungime și sunt de culoare maro-deshis. Stadiul de pupă durează 10-16 zile.

Oul este albicios la început, după care virează în galben, de 1 mm în lungime, eliptic, aplatizat. Perioada de incubație durează 7-20 zile, în funcție de temperatură.

Molia orientală a fructelor poate avea până la 4 generații pe an. În aprilie, larvele se transformă în pupe și apar primii adulți. În mai, femelele își depun ouăle pe parte inferioară a frunzelor și direct pe ramurile tinere de piersic.

Larvele din prima generație, pătrund în nervura principală a frunzei , trec în pețiol și pătrund în lăstarul tânăr sau pătrund direct în lăstarii tineri. Planta reacționează astupând galeria cu clei și uneori reușește să omoare așa și larva. Când lăstarii încep să se lignifice larvele vor ataca fructele (când acestea au auns la ¾ din dezvoltare – cu 30 de zile înainte de recoltare). Pătrund în fruct la locul de contact cu alt fruct sau cu frunza, fac galerie și consumă pulpa din jurul sâmburelui.

Atacul asupra lăstarilor tineri în pepiniere afectează grav creșterea optimă a plantelor de piersic. Vârfurile lăstarilor atacați se ofilesc, se îndoaie, se brunifică, prezintă clei și excremente în jurul orificiului de intrare și în galerii. Fructele atacate se coc și cad prematur.

Fructele sunt infectate ușor de putregaiuri, scade rezistența la păstrare, putrezind relativ repede în depozit. Afectarea producției de fructe poate ajunge până la 60%. Speciile afectate pot fi numeroase acolo unde în livadă, se cultivă la comun alături de piersic și măr, păr, gutui.

Ca măsuri de prevenție se recomandă tăierea lăstarilor de piersic atacați de prima generație de molie orientală; adunarea și distrugerea fructelor căzute la sol; aplicarea de capcane de lipici în care se vor prinde omizile hibernante.

Pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor se vor folosi capcanele cu feromoni (30-40 capcane/ha – fixate la jumătatea coroanei, dar nu mai jos de 2 m). Perioada de captură este 10 aprilie – 30 septembrie.

Insecticidul utilizat la combaterea dăunătorului este KARATE ZEON (50 gr/l lambda-cihalotrin).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.