INFORMATII PRIVIND MOLIA VARGATA A PIERSICULUI

          Aceasta specie se intalneste in toate zonele pomicole ale lumii , iar in tara noastra a fost observata dupa anul 1960.
           Adultul ,este un fluture de 0,5-0,7 cm lungime.Culoarea acestuia este cenusie,aripile anterioare sunt ingustate, cu linii longitudinale de culoare neagra.Aripile posterioare sunt mai late si sunt franjurate.
           Cele care produc pagube sunt larvele,acestea la maturitate au o lungime de 1cm lungime.Corpul este brun cu aspect inelat, datorita liniilor galbene de la limita iecarui segment.
           Larvele acestui fluture ataca lastarii si fructele de piersic,migdal si cais.
           Lastarii sunt atacati prin intermediul frunzelor de la varf ,cei atacati se recunosc prin faptul ca varful se usuca si printr-o examinare mai amanuntita se pot observa excrementele larvei si scurgeri de clei aparute pe rana deschisa de daunator.
            In ceea ce priveste atacul asupra fructelor, acesta se manifesta din luna iunie cand larvele intra in interiorul acestora ,hranindu-se cu pulpa din jurul samburelui.Fructele atacate cad sau putrezesc pe pom.
            Molia vargata a piersicului are 3 generatii pe an, ierneaza ca larva ,ascunzandu-se in crapaturile din scoarta copacului.Larvele isi incep activitatea cand temperatura aerului depaseste 12 grade,moment ce coincide cu umflarea mugurilor pe care ii si ataca .
            Dupa ce lastarii se alungesc,larvele migreaza spre varful acestora,unde rod galerii si patrund in interior.Larvele ajung la maturitate dupa 30-35 zile.
            Prima generatie de adulti apare in mai-iunie,copulatia si depunerea oualelor avnd loc in timpul noptii ,locurile urmarite fiind mugurii.Dupa eclozare ,larvele ataca lastarii si fructele soiurilor timpurii,iar dupa 30-40 zile se impupeaza.
            A doua generatie de fluturi apare esalonat,pe o durata de 3-4 saptamani, iar ouale sunt depuse pe fructe si pe petiolurile frunzelor.Aceasta generatie este cea mai daunatoare ,deoarece atacul se manifesta doar pe fructe.
            La maturitate omizile ies din fruct si isi tes un cocon de fire matasoase in adancitura pedunculului fructului sau in indoitura unei frunze ,unde se transforma in pupa.
            A treia generatie de fluturi apare la sfarsitul lunii august ,femelele depunand ouale pe ramuri.Aceste omizi ataca foarte rar fructele soiurilor tarzii , interesul acestora se indreapta catre lastarii tineri.
            La inceput de octombrie ,aceste omizi se retrag in scoarta pomilor ,pregatindu-se pentru iernat, urmand sa-si reia activitatea in primavara urmatoare.
            Lastarii atacati trebuie taiati si arsi , cand se realizeaza taierea lastarilor se va urmarii ca maduva sa fie intacta in locul in care se face taierea.Fructele viermanoase ,cazute pe sol se indeparteaza de sub coroana pomului.
             Momentul pentru aplicarea tratamentelor impotriva moliei vargate se stabileste urmarind curba de zbor , cu ajutorul capcanelor cu feromoni.Se considera ca momentul optim pentru aplicarea tratamentelor este la aparitia primelor frunzulite,in cazul larvelor hibernante si la 15-18 zile dupa capturarea primilor fluturi.
              Momentele cele mai importante pentru aplicarea tratamentelor impotriva moliei vargate a piersicului sunt : buton roz, cand 10-15 % dintre flori incep sa se scuture si la debutul maturarii fructelor.
              Tratamentul in faza de debut a maturarii fructelor se face doar atunci cand s-au inregistrat anterior atacuri pe lastari si numai cu substante cu durata scurta de pauza intre tratament si recoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.