INFORMATII PRIVIND PATAREA BRUNA LA GUTUI

            Pătarea brună a frunzelor și fructelor de gutui este foarte întâlnită în perioadele ploioase și este cauzată de ciuperca Diclocarpon maculatum. Printre speciile atacate de ciuperca Diclocarpon  maculatum  sunt gutuiul, părul, aronia, etc.
            Boala apare în perioada călduroasă în condiții de precipitații frecvente și de lungă durată. Condițiile ce favorizează infecția sunt reprezentate de prezența apei pe frunze timp de 8-13 ore și temperaturi de 15-25ﹾC. Ciuperca Diclocarpon maculatum ierează în stadiu de miceliu prezent ăn frunzele infectate. Primăvara devreme conidiile ciupercii sunt transportate de vânt și picăturile de apă  pe noile frunze, creșteri noi, fructe etc.
             Infecția debutează de obicei pe partea inferioară a frunzelor, însă semnele atacului apar pe ambele fețe ale frunzei. Primele semne ale atacului ciupercii apar la 1-2 săptămâni de la producerea acesteia.
             Ciuperca Diclocarpon maculatum atacă frunele, fructele și lăstarii tineri. Atacul pe frunze se poate observa inițial, prin apariția unor pete circulare galben-crem de 3-4 mm diametru, care apoi virează în brun-roșcat cu un punct negru în zona centrală. Unele pete se unesc apărând astfel o zonă mai larg afectată.
            Boala este deosebit de gravă, deoarece poate provoca defolierea prematură parțială sau totală a plantelor. Odată cu defolierea apare și căderea prematură a fructelor.
            Ca metode preventive se recomandă adunarea frunzelor și fructelor căzute pe sol, îngroparea adânc sau arderea pentru a reduce sursa de infecție; tăierea și distrugerea lăstarilor puternic afectați, precum și efectuarea de tratamente cu fungicide specifice.
Preventiv sau în cazul în care în anul anterior boala a apărut la unele plante se poate folosi Topsin 500 SC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.