MANA CARTOFULUI

 

          Este produsă de ciuperca Phytophthora infestans.
          Ciuperca Phytophthora infestans este o specie oligofagă care poate ataca nu numai cartofii, ci și tomatele, vinetele, dar și multe tipuri de solanacee. Miceliul acestei ciuperci e neseptat și cu cât tuberculii sunt mai aproape de suprafața solului cu atât sunt mai expuși infecției. De la un an la altul această infecție se transmite prin miceliul din acești turberculi care au fost deja infectați și mai rar prin miceliul prezent în resturile vegetale.
          Mana cartofului apare din mai multe cauze: când vremea e foarte ploioasă, când cultivatorii nu realizeaza operatia de rotire a culturilor, când tuberculii care sunt folosiți ca sămânță sunt infectați, când cultura de cartofi nu este tratată cu fungicide eficiente.
           Mana cartofului se manifestă atât pe organele aeriene ale plantei, cât și pe tuberculi.
           Pe frunze simptomele apar înainte de perioada înfloririi și pot fi observate până toamna târziu. Boala se manifesta sub forma unor pete circulare, în nuanțe de galben-untdelemn, care în timp se transformă într-un fel de arsuri brune cu un inel galben.Pe fața inferioară a frunzei va apărea un puf foarte fin și de culoare albicioasă, compus din miceliul ciupercii. Cu cât vremea e mai ploioasă, cu atât ciuperca se va extinde mai rapid,întreaga suprafață a frunzei va căpăta nuanțe de brun.
           Pe tulpini simptomele bolii se pot observa cu ochiul liber.Pe pețiolul frunzelor și pe pedunculi apar pete alungite, în nuanțe de brun negricios,de diferite marimi.Dacă aceste pete se extind pe tulpina cartofului,aceasta se usucă în totalitate împreună cu frunzele.
           În ceea ce priveste tuberculii se vor observa zone de culoare brun-cenușiu, care au țesuturile ușor scufundate. Pe suprafața acestor zone brune va aparea și o colorație de un cenușiu mai difuz.
           Pentru combaterea acestei boli se recomanda:
                      -folosirea unor tuberculi sanatosi;
                      -plantarea tuberculilor sa se faca la o adancime de 10-15 cm;
                      -in perioada de inferctie este de evitat irigarea culturilor cu ajutorul aspersoarelor,deoarece acestea incurajeaza dezvoltarea si extinderea bolii.
            Se pot aplica tratamente preventive (previn aparitia bolii) folosindu-se substante cuprice: CHAMP 77 WG,BRAVO 500 SC,DITHANE M-45,etc.
            Tratamentele curative (pot stopa boala) se aplica folosindu-se substante ca:MELODY COMPACT 49 WG,RIDOMIL GOLD MZ 68 WG,etc.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.