Pentru efectuarea altoirilor sunt necesare o serie de unelte și materiale speciale, reușita altoirii depinzând în mare măsură și de calitatea acestora. Sunt recomandate uneltele simple, comode, cu lame din oțel și mânere netede, pentru a evita rănirea celui ce altoiește, cât și a plantei.
Există mai multe tipuri de bricege de altoit la ora actuală, specifice anumitor metode de altoire:
- Briceagul oculator – confecționat special pentru altoirile în oculație (în ochi sau cu muguri). Are lama cu tăișul curbat. Pe mâner, la capătul opus lamei, este montată o spatulă fixă sau mobilă, care servește pentru desprinderea cojii de pe portaltoi.
- Briceagul copulator – are lama cu tăișul perfect drept și este lipsit de spatulă. El servește pentru altoirile în copulație, triangulație și despicătură, care necesită secțiuni lungi și perfect plane.
- Briceagul universal – este folosit pentru toate altoirile, atât cu muguri, cât și pentru altoirile cu ramuri detașate, sub coajă și copulație, triangulație, despicătură, crestătură laterală. Are lama cu tăișul drept, ca la briceagul copulator, iar pe partea opusă tăișului, aceasta este lățită sub forma unei spatule, cu care se desprinde coaja portaltoiului.
- Briceagul pentru altoirea în fluier și în fereastră este folosit pentru altoirea nucului, având o construcție specială. Pe un singur mâner sunt montate două lame paralele, distanțate între ele la 3 cm. Cu ajutorul acestui briceag se scot, atât de pe altoi cât și de pe portaltoi, inele de coajă cu muguri, având aceeași lățime de 3 cm.
- Cosorul este compus dintr-un mâner curbat și o lamă cu vârful curbat. El se folosește pentru netezirea tăieturilor făcute cu ferăstrăul și, de asemenea, la scoaterea cepilor și la suprimarea ramificațiilor mai subțiri de pe portaltoi.
- Despicătorul servește la despicarea portaltoiului pentru altoirea în despicătură. El este format dintr-un mâner cu o lamă groasă pentru despicat portaltoiul și un cioc în formă de pană, cu care se face deschiderea celor două jumătăți despicate, în vederea introducerii altoilor.
- Foarfeca de tăiat pomi se folosește pentru prelevarea ramurilor altoi și pregătirea portaltoiului. Există mai multe tipuri de foarfeci, fie cu o singură lamă tăietoare și cu una de sprijin, fie cu ambele lame tăietoare.
- Ferăstrăul de mână pentru pomi se utilizează pentru retezarea portaltoilor groși și a ramurilor groase din coroană.
Pe lângă aceste unelte, altoitorul trebuie să mai aibă o piatră fină pentru ascuțirea bricegelor și cosoarelor și o curea pe care se trage briceagul după ascuțire. Altoitorii experimentați, care execută mai multe altoiri, obișnuiesc să-și lege o fâșie de pânză curată sub forma unui bandaj la încheietura mâinii stângi, de care pot să-și șteargă cu ușurință lama briceagului de câte ori este nevoie pentru a înlătura seva, care se oxidează pe lamă, ori alte corpuri străine.
Dintre materialele necesare la altoire enumerăm: rafia, coaja de tei, benzile din folie de material plastic și masticul, folosite pentru legat.
Rafia se folosește umezită în apă 15-30 minute înainte de folosire. Este cea mai folosită deoarece se modelează ușor pe ramuri și acoperă bine tăieturile.
Masticul este folosit pentru protejarea rănilor sau a tăieturilor făcute cu ocazia altoitului. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un mastic bun sunt: nu trebuie să fie toxic pentru plante, trebuie să se aplice ușor, să izoleze bine rănile față de mediul înconjurător, nu trebuie să crape la uscăciune sau la temperaturi scăzute, să nu se topească la temperaturile ridicate