|
|||
Ingrasamant - Ino maxical 1 l |
|||
Ingrăşământ foliar cu conţinut ridicat de calciu şi fosfor. Este o soluţie de clorură de calciu ce solubilizează elementele nutritive prezente pe frunze.
Efectul fiziologic al calciului se bazează pe capacitatea ionilor de calciu de a forma legături sau punţi în interiorul şi între macromoleculele esenţiale, cum ar fi acizii nucleici sau proteinele. Aceste legături interioare influenţează structura moleculelor şi implicit proprietăţile fiziologice ale acestora. De exemplu, fermitatea pulpei fructelor este dată în mare măsură de existenţa acestor legături dependente de ionii de calciu. Calciul intervine şi în stabilizarea structurii enzimelor responsabile de procesele de respiraţie şi de asemenea, are un rol deosebit în cadrul proceselor de creştere şi diviziune a celulelor meristematice. O plantă sau un fruct, ce are carenţă de calciu va avea o respiraţie mult mai intensă faţă de cazul în care aprovizionarea cu calciu este optimă şi implicit procesul de îmbătrânire va fi mai rapid, cu repercusiuni directe asupra perisabilităţii şi rezistenţei la păstrare. Compozitie 200 g/l CaO 42 g/l P2O5 Utilizare La pomii fructiferi – atât la seminţoase, cât şi la sâmburoase, se aplică în perioada creşterii intense a fructelor. Se pot aplica 4–5 tratamente cu o doză de 6,0–8,0 l/ ha la intervale de 15 zile între aplicări. În cazul soiurilor sensibile la "bitter-pit” se pot aplica până la 7 tratamente, la intervale de 15 zile între aplicări. Nu se va depăşi concentraţia de 2%. Ultimul tratament se administrează înainte de recoltare cu trei săptămâni. La legume – în câmp – se vor aplica 4–6 tratamente cu o doză de 6,0 l/ha la interval de 10–14 zile. Nu se va depăşi concentraţia de 1,5%.Cantitatea de soluţie recomandată este de 400–600 l/ha la legume în câmp, 1000–1500 l/ha la livezi pe rod Avantaje 1. Combate fenomenul de „bitter-pit”; |
|||