|
|||
|
|||
Trifoi Alb RD84 - 500 gr |
|||
Descriere:
Trifoiul
include specii de plante anuale , bienale si perene. In cele mai multe cazuri,
plantele au trei frunze, numarul acestora putand fi si de 5 sau 7. Florile sale
formeaza inflorescente mici de culori diferite, in functie de specie: albe, galbene,
rosii, mov.
Trifoiul alb
are cateva caracteristici distincte. In primul rand este o leguminoasa
stolonifera de lunga perenitate. Sistemul radicular este constituit din
radacini pivotante relativ superficiale, prevazute cu numeroase radacini
adventive care se formeaza pe parcursul intregului an. Tulpina este taratoare
si din nodurile acesteia se dezvolta numeroase radacini adventive care conduc
la formarea continua de noi plante, fapt ce explica perenitatea ridicata a
speciei. Cand solul este relativ bine aprovizionat cu apa, pe radacini se
formeaza numeroase nodozitati care se refac la intervale de 3-4 saptamani, pe
tot parcursul perioadei de vegetatie, cand temperaturile sunt mai mari de
7-8°C; in aceste conditii trifoiul alb produce cantitati importante de azot
simbiotic, o parte din aceasta fiind utilizat de gramineele perene cu care
convietuiesc in pajistile naturale sau in amestecurile semanate.
Mod
de semanare:
Trifoiul alb
se cultiva intotdeauna in amestecuri intensive cu graminee perene exploatate
prin pasunat.Cercetarile intreprinse in tara noastra in ultimele doua decenii,
cu amestecuri constituite din trifoi alb (tipul hollandicum) si graminee perene
(mai ales cu raigras peren si golomat) au evidentiat niveluri de productie
cuprinse intre 8 si 10 t/ha (substanta uscata), in zonele colinare umede si 6-9
t/ha in zonele colinare cu veri relativ secetoase. Pe solurile fertile din
Campia Romana, sudul Moldovei, Dobrogea si Campia Banatului, in regim irigat,
amestecurile constituite din trifoi alb si graminee perene au dat productii, pe
media anilor I-V de vegetatie, cuprinse intre 12 si 14 t/ha substanta uscata,
respectiv 70-80 t/ha masa verde. Valoarea nutritiva a acestor amestecuri este
foarte ridicata, 1 kg de substanta uscata continand 0,92 - 1,0 U. N., iar
continutii) in proteina bruta depasind 19-20 %.
|
|||