Cireșar…În livadă

Conform tradiției populare românești, luna iunie mai este denumită și Cireșar, deoarece acum se coc cireșele. În această lună, vegetația ajunge la maturitate, ziua fiind cea mai lungă de peste an. În această lună, orice vijelie, furtună sau ploaie torențială poate distruge livada, vița de vie, grădinile de legume.

În pomicultură, se vor efectua tratamentele de la scuturatul florilor (acolo unde este cazul), a celor de avertizare sau când fructele au cam 5 mm în diametru, pe cer senin cu Zeamă Bordeleză sau alte fungicide și insecticide recomandate pentru această etapă. Pomii tineri, neintrați pe rod se tratează acum sau la avertizare cu aceleași produse ca și pomii roditori.

Alte lucrări care se execută acum sunt:

  • a doua prașilă în livadă, manual sau mecanic;
  • fertilizarea suplimentară cu azot, fier, bor, zinc, cupru, magneziu;
  • udarea pomilor, dacă timpul este secetos;
  • se fac operațiuni în verde la toți pomii: rărirea lăstarilor, îndepărtarea celor lacomi, celor prea deși, a drajonilor, etc.
  • rărirea definitivă a fructelor de măr, păr, piersic;
  • palișarea ramurilor de mijlocul de susținere;
  • recoltarea cireșelor, căpșunilor, se începe recoltarea la vișin, piersic, caise.

 

Produse recomandate:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În această perioadă, la toate speciile  apar cele mai păgubitoare boli:

  •   la semințoase ne confruntăm cu rapănul și făinarea

 

Produse recomandate
  • la sâmburoase avem de-a face cu boli cum sunt monilioza, ciuruirea micotică și ciuruirea bacteriană. Este recomandat ca după fiecare ploaie să efectuăm tratamente cu produse pe bază de Mancozeb sau Captan.

 

Produse recomandate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai mari pagube le produc însă dăunătorii. Zborul primei generații de Cydia Pomonella, la speciile de măr, prun, piersic este în plină desfășurare, la fel cum se întâmplă și cu moliile miniere ale frunzelor, care în ultimii ani au provocat o adevărată calamitate. Pentru eficacitate este indicat să efectuăm tratamentele la începutul eclozării ouălelor. În luna iunie vom aplica tratamente cu insecticidul Mavrik, Calypso sau Decis Mega. În ceea ce privește combaterea păduchelui de San Jose este suficient un singur tratament cu un insecticid specific.

 

Produse recomandate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.