CIURUIREA FRUNZELOR

                   Aceasta este o boala cauzata de o ciuperca ce ataca pomii samburosi.Boala se manifesta in special in livezile neingrijite.Atacul este intens in anii ploiosi,cauzand caderea masiva a frunzelor.
                   Prezenta bolii poate fi observata pe frunze,pe lastarii tineri si pe fructe.
                   Pe frunze,atacul bolii se manifesta imediat dupa dezmugurit,la inceput sub forma unor pete de culori si dimensiuni diferite.Culoarea petelor si dimensiunile acestora difera in functie de specia atacata.
                   La piersic,nectarin si migdal petele au 2-5 mm diametru,sunt circulare si de culoare bruna,cu contur violet.La cais petele au diametru de 0,5-3 mm,de culoare roz-violet,cu contur brun rosiatic.La prun petele au diametrul de 0,3-2,5 mm,de culoare brun-cenusii,cu un contur mai inchis la culoare.La cires petele sunt mari,avand un diametru de 2-7 mm,circulare,de culoare brun-deschis,cu marginile mai inchise.
                    Pe masura ce boala avanseaza,petele se necrozeaza,tesutul afectat se desprinde si cade ,aparand astfel perforatiile care confera frunzelor aspect ciuruit.Daca atacul este foarte puternic perforatiile sunt mari si poate cauza desfrunzirea pomului.
                    In anii ploiosi boala se extinde si pe fructe dar si pe lastarii tineri.
                    Pe fructe boala se manifesta diferit,in functie de specie.
                    La piersic  si nectarin imbolnavirea se manifesta sub forma unor pete brune,izolate,circulare,cu secretii gomoase la suprafata.
                    La cires si visin boala se manifesta prin aparitia pe fructe a unor pete rosiatice,care se vor unii si vor acoperii portiuni mari de fruct.Sub pete tesutul va avea culoarea brun-inchis iar pulpa se va usca pana la sambure.
                     La cais atacul se manifesta atunci cand caisa este cat o aluna ,pana la parga.Atacul bolii se va distinge doar pe o parte a fructului,sub forma unor pete brune de 1-2 mm.Fructele tinere atacate de boala nu se vor mai dezvolta,ele vor ramane mici,cu forme neregulate.
                     Tratamentele chimice impotriva ciupercii care provoaca ciuruirea frunzelor se aplica iarna,primavara si vara.
                     Fungicidele care se pot aplica impotriva ciuruirii frunzelor pomilor samburosi sunt:
                           DITHANE M45 WP-0,2% – primul tratament se va aplica dupa inflorit si va fi repetat la doua saptamni pana la sfarsitul lunii mai.Se va aplica un tratament si dupa recoltarea fructelor si inca unul dupa 3-4 saptamani.
                           MERPAN 50 WP – 0,2% – timpul de asteptare de la ultimul tratament pana la recoltare este de 14 zile.
                           SCORE 250EC – 0,02 % – se vor aplica 2-3 tratamente pe sezon,in faza de dezmugurit-buton roz si dupa scuturarea petalelor.Timpul de asteptare de la ultimul tratament pana la recoltare este de 7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.