INFORMATII PRIVIND FAINAREA MARULUI

             Boala este prezenta pe toate continentele, in tarile unde se cultiva marul. In tara noastra, datorita plantarii unor soiuri sensibile (in special Jonathan si Idared), a aplicarii in exces sau unilaterale a ingrasamintelor cu azot, s-a constatat o crestere alarmata a frecventei si intensitatii fainarii la mar.
              Fainarea se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, incepand de la dezmugurire si pana la caderea frunzelor, cu intensitate mai mare in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie; sunt atacate frunzele, florile, lastarii si uneori fructele tinere. Atacul pe frunzele tinere se manifesta sub forma unei pasle albicioase, prafoase, care acopera ambele fete ale frunzei. In scurt timp frunzele se inconvoaie usor spre partea superioara, sunt mai putin elastice si se usuca de timpuriu.
Ciuperca ataca cu rapiditate lastarii tineri pe care ii acopera cu un manson de miceliu albicios, prafos, datorita formatii sporilor, iar spre toamna acesta devine bruniu in urma formarii fructificatiilor ciupercii de culoare neagra. Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca.
Florile atacate au petalele deformate, in sensul ca limbul petalelor se ingusteaza, uneori chiar se despica in doua, pierd culoarea alb-roza si devin albe, iar in unele cazuri se ingroasa, se vestejesc si se brunifica.Florile atacate denumite si „flori de ceara” se usuca fara a forma fructe.
              La soiurile de mar sensibile la fainare, in unii ani aceasta duce la importante pierderi de recolta. Atacul pe fructele tinere determina o oprire a cresterii si in unele cazuri, chiar o cadere a acestora. La soiurile foarte sensibile (Jonathan) pe fructe apare o retea fina de tesut brunificat.
               Ciuperca care determina fainarea, ierneaza intre solzii mugurilor ,sub forma de miceliu de rezistenta. Pentru prevenirea bolii se recomanda ca in permanenta lastarii puternic atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere ,de asemeneasa se procedeze la cultivarea de soiuri de mar rezistente.
In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu Bumper 250 EC (0.03%), Clarinet (1.5 l/ha), Folicur Solo (0.75 l/ha), Orius 25 EW (0.05%), Score 250 EC (0.225 l/ha), Shavit F 72 WDG (0.2%), Thiovit Jet (4.5 kg/ha), Topas (0.3 l/ha), Topsin 70 WDG (1 kg/ha).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.