INFORMATII PRIVIND INGRIJIREA POMILOR NOU-PLANTATI

                De ingrijirea corecta a pomilor in primii doi ani de viata depinde dezvoltarea lor armonioasa si productia bogata in anii ce vor urma.
               Seceta se poate instala undeva pe la sfarsitul lunii aprilie ,poate si mai repede;iar pomii nou-plantati sunt foarte vulnerabili la deficitul de apa,datorita sistemului radicular superficial.Udarea superficiala a pomilor poate dauna pomilor,incurajand dezvoltarea radacinilor de suprafata,fapt ce determina in situatii de seceta moartea pomului,daca acesta nu mai este irigat.
                Exista situatii in care ,in functie de calitatea solului ,sa fie necesara aplicarea unui fertilizant foliar,care acre ca scop stimularea dezvoltarii pomului.
                In cazul in care,in pom se observa o activitate intensa a furnicilor,asta poate indica prezenta afidelor;combaterea acestora se realizeaza prin mijloace bio sau chimice,deoarece prezenta acestora poate dauna grav dezvoltarii pomului.
                 Lastarii care au aparut pe pom in pozitii nepotrivite trebuie inlaturati inainte de a deveni lemnosi,aceasta operatiune contribuie la realizarea unei coroane armonioase.Lastarii care vor forma coroana ,trebuie condusi in directia dorita,se va preintampina situatia in care lastarii cresc vertical,concurand axul sau concurandu-se intre ei.
                  Pomii proaspat plantati pot fi lasati sa infloreasca ,dar nu sa si rodeasca;rodul trebuie rupt pentru a permite pomului sa folosesca toti nutrientii pentru dezvoltarea structurala.
                  Pamantul din jurul pomului trebuie pastrat liber de buruieni,acestea vor fi eliminate pentru a nu fi in concurs cu pomul in ceea ce priveste consumul de apa si de substante nutritive.
                  Vara, lastarii vor fi condusi in directia in care se doreste formarea coroanei,va fi verificata starea de sanatate a pomului,eliminand daunatorii si aplicand tratamentele impotriva bolilor ,daca este cazul.In continuare pomului ii va fi asigurat necesarul de apa si vor fi inlaturate buruienile.
                  Toama se vor indeparta ramurile bolnave,uscate sau care prezinta urme evidente ale atacurilor daunatorilor.La baza tulpinii se va realiza un musuroi ,pentru a preveni degerarea radacinilor de suprafata; incepand cu anul urmator aceasta lucrare nu va mai fi necesara.De la jumatatea lunii septembrie,pomii nu se vor mai iriga,pentru a favoriza iesirea in vegetatie si maturarea ramurilor,pregatirea pentru iarna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.