INFORMATII PRIVIND PRUNELE CU CLEI: PREVENIRE SI COMBATERE

                        In cazul prunelor cu clei , acestea sunt atacate de doi daunatori : viermele prunelor si viespea prunelor. Exista cateva specii de fluturi si viespi , ai caror femele depun ouale pe flori si fructe. Larvele acestora patrund in fructe si se hranesc cu samburele sau cu pulpa fructului.
                        Fructele atacate pot sau nu sa prezinte semne de atac, dar prezenta unor firicele de clei indica clar existenta unor daunatori, din acest moment nu se mai poate face nimic , fructul fiind compromis.
                        In situatie in care infestarea se face dupa maturarea prunelor , acestea pot fi folosite pentru productia de tuica.
                        Pentru ca in anul urmator sa se limiteze atacul acestor daunatori , fructele cazute pe sol trebuie adunate si distruse prin ardere , in foarte scurt timp. Saparea solului de sub coroana pomului, toamna tarziu , va expune larvele hibernate la gerul iernii , reducandu-se astfel populatia de daunatori.
                        In cazul viespilor , este recomandata sa se agate de ramurile pomilor saculeti cu naftalina, mirosul acesteia descurajand femelele sa mai depuna oua pe ramuri.
                        Pentru a preveni infestarea cu larve a prunelor, tratamentele se vor face stict in anumite momente cheie. In situatia in care se rateaza momentele cheie , orice alta interventie ulterioara este inutila, recolta fiind compromisa.
                        Momentele obligatorii pentru aplicarea de tratamente impotriva acestor daunatori sunt la infoierea corolei , la inceputul scuturarii petelelor , atunci cand fructele au diametrul de 0,5-1cm , cand fructele au diametrul de 2-2,5 cm si atunci cand fructele au diametrul de 3-3,5cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.