INFORMATII PRIVIND USCAREA CENUSIE A RAMURILOR(FUSICOCCUM AMYGDALI)

               Este o boala ce se intalneste frecvent la piersic si cais , producand pagube importante.
               Ciuperca patrunde prin ranile provocate de taieri, atacul unor insecte sau grindina.                   Atacul se manifesta pe lastarii de un an, incepand din primavara si continuand in cursul anilor urmatori ; in jurul mugurilor sau la baza lastarilor noi apare cate o pata brun-roscata sau brun inchis. Simptomele sunt insotite de prezenta cleiului.
              Pe frunze apar pete brune, mari, de forma neregulata ; fructele atacate putrezesc.                    Ciuperca produce toxina fusicoccina, care duce la uscarea mugurilor si a lastarilor afectati.
             Ciuperca rezista in ramurile atacate, primavara formand fructificatii si spori ; in urma producerii unor rani, sporii asigura instalarea ciupercii si producerea de noi infectii.
            Tratamentele efectuate toamna, dupa caderea frunzelor si primavara, inainte de umflarea mugurilor, pot limita atacul acestei ciuperci. La aparitia bolii este recomandata indepartarea si distrugerea materialului afectat si aplicarea de tratamente cu Captan, Folpan, Champ, Funguran, Zeama Bodeleza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.