LUCRARILE LA VITA DE VIE IN PRIMUL AN DUPA PLANTARE

                   Vitele tinere de anul I, sunt plapande, sensibile si necesita mai multe lucrari de intretinere.
                     Controlul iesirii lastarilor din musuroi se face de 2-3 ori, pentru a depista cauzele intarzierii aparitiei lor la suprafata ; se desface prin destramare de la baza si se observa daca lastarii au inceput sa creasca, daca nu sunt larve care ii reteaza, etc ; musuroiul se reface de fiecare data cu pamant marunt.
                     Copcitul vitelor este o lucrare importanta si consta in indepartarea radacinilor date din altoi spre a se fortifica si creste cele de la baza butasului ; lucrarea se face in luna iunie si august, cu aceasta ocazie musuroiul se desface si se taie radacinile date din altoi cu un briceag ascutit. Dupa ultimul copcit nu se mai reface musuroiul. Lucrarea se va face in zile noroase sau spre seara, caci lastarul fiind fraget este distrus de razele soarelui.
                    Legatul lastarilor de pichet se face de 1-2 ori, folosiind tei, rafie, material textil, etc.  ; cu ocazia legatului pot fi indepartati unii lastari, lasandu-se doi sau trei, mai vigurosi si mai bine plasati. Lastarii dati de la subsioara frunzelor se ciupesc deasupra a 2-3 frunze.
                     Udarea si fertilizarea suplimentara se face in perioada foarte secetoasa; in jurul vitei se sapa o mica groapa in care se toarna 2-3 galeti de apa. Fertilizarea este necesara foarte rar, atunci cand lastarii cresc slabi ; in apa de udat se dizolva 300 gr azotat de amoniu, 400 gr superfosfat si 300 gr sare potasica, socotite la 100 litri apa.
                    Combaterea bolilor si daunatorilor (a manei si fainarii) se face stropind vitele la 7-10 zile cu Zeama bordeleza si sulf ; cu acest amestec se stropesc bine vitele, mai ales daca timpul este ploios (5-7 zile) si mai rar in perioadele secetoase.
                     Terenul se mentine curat de buruieni, prin prasile la 5-8 cm adancime, iar toamna se sapa mai adanc si se se musuroiesc vitele pe o inaltime de 15-20 cm.
                     Combaterea golurilor se face toamna sau primavara folosind vite din acelasi soi, de cea mai buna calitate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.