
iquince001p4
Taierile de productie la gutui, incep din momentul aparitiei primelor fructe si se continua pana la intrarea pomilor in declin.
Gutuiul incepe sa rodeasca in anul 3 sau 4 de la plantare. La pomii tineri, ramurile roditoare lungi se scurteaza cu o treime din lungime pentru a stimula cresterea mugurilor de baza si realizarea unor maciulii viguroase. Maciulia se aseamana foarte mult cu bursa la mar si par dar este mai lunga si supla, avand intre 5 si15 cm.
In urmatorii ani taierile sunt mai moderate si constau in scurtatea maciuliilor subtiri deasupra unui mugur vegetativ, eliminarea maciuliilor epuizate si reductia semischeletului.
In anul patru de rodire se fac taieri de regenerare a maciuliilor si a coarnelor de melc.
Dupa 4-5 ani de rodire, si fara taieri, la pomii maturi ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea fructelor iar maciuliile devin mai mici, in acest caz taierile constau in reductia semischeletului la nivelul unei maciulii viguroase, pentru fructificare si pentru stimularea de formare a noilor ramuri fructifere. Cu acesta ocazie se elimina toate ramurile degarnisite si sunt regenerate coarnele de melc si maciuliile epuizate.
Cand avem prea multe maciulii, se fac taieri de normare prin care se elimina cele mai slabe, situate la o distanta mai mare de ramurile de schelet.


