NUCUL – INFORMATII SI TRATAMENTE

    

                    Nucul (Juglans regia) este o specie ce face parte din  familia Juglandaceae, fiind originar din zona cuprinsa intre Peninsula Balcanica si China. Acesta este un arbore de talie mare ce poate ajunge la 25 de metri inaltime. Trunchiul este puternic, scoarta este neteda, de culoare cenusie; coroana este ramificata, cu ramuri puternice. Cultura nucului este foarte importanta, avand intrebuintari in industria alimentara, industria lemnului, dar si ca planta decorativa.

                      Nucul intra pe rod dupa 5-8 ani de la plantare, iar productiile maxime se obtin la 10 ani de la plantare. Pomul produce fructe  pe o perioada cuprinsa intre 30 si 100 de ani ,are cea mai mare longevitate dintre specile pomicole cultivate la noi in tara.

 

                                 PRINCIPALALE BOLI ALE NUCULUI SUNT :
 
                     Bola liniei negre produsa de Cherry leaf roll virus in walnut – este un virus care reduce treptat vigoarea pomilor, frunzele sunt galbene si ofilite, iar pomul isi pierde prematur frunzele. Lastarii terminali sunt debili si nu se dezvolta normal, iar in scoarta pot aparea crapaturi sau chiar gauri; daca se va elimina scoarta in zonele unde sunt prezente simptomele, se va observa o dunga de culoare negra. Virusul se transmite prin polen infectat si prin altoire.
                      Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt :eliminarea pomilor afectati din livada; folosirea de altoi si portaltoi sanatosi.
                    Arsura bacteriana a nucului produsa de bacteria Xanthomonas juglandis -este o boala care ataca frunzele, lastarii, inflorescentele si fructele. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor  pete mari, colturoase, ce produc deformarea severa a frunzelor. Lastarii prezinta pete brune, la suprafata carora apar scurgeri de clei; pe vreme umeda, lastarii se indoaie si se usuca. Pe fructele tinere apar pete fumurii, ce se brunifica. Bacteria patrunde in fruct si poate distruge miezul. Florile barbatesti se brunifica, iar prin polen transmit boala florilor femeiesti. Bacterioza ierneaza in crapaturile scoartei si pe resturile vegetale infectate si patrunde in pom prin stomate sau prin ranile aparute in urma lucrarilor de intretinere.
                    Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : taierea lastarilor afectati pana la lemn sanatos, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; aplicarea tratamenelor specifice in perioada de repaus vegetativ; aplicarea tratamentelor pe baza de cupru in perioada de vegetatie: Zeama Bordeleza, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG.
                  Cancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. Tumefacias -se manifesta prin aparitia pe radacini si tulpini a unor tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite, celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.
                    Masurile care se pot lua pentru ptrevenirea si combaterea acestei  boli sunt :sortarea puietilor inainte de plantare; livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator; dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul; taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %. ;tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.
                   Antracnoza nucului produsa de ciuperca Gnomonia juglandis – se manifesta pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, cenusii, inconjurate de un halou de culoare bruna. Petele se unesc si distrug intreaga frunza. Fructele atacate prezinta pete brune. In dreptul acestor pete, tesuturile se scufunda, iar pe suprafata lor apar fructificatiile ciupercii. Daca atacul este timpuriu, miezul fructelor poate fi distrus. Aceasta ciuperca poate ataca si lastarii producand pete brune, alungite, in dreptul carora apar ulceratii cu aspect canceros. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului.
                  Masuri care se pot lua pentru preenirea si combaterea acestei boli sunt : arderea sau ingroparea frunzelor din livada; tratamente chimice cu: Topsin, Score 250 EC, Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox.
                  Cancerul deschis produs de ciupercile din genul Nectria – aceasta boala patrunde in pom printr-o rana rezultata in urma taierilor, scoarta din zona afectata se exfoliaza, iar tesuturile se scufunda ;zona afectata capa un aspect canceros. Ciuperca poate ataca toate organele aeriene, inclusiv fructele, ele putrezesc si cad. Daca atacul este prezent pe tulpina, pomul se va usca ireversibil.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : verificarea puietilor inainte de plantare; sterilizarea uneltelor cu alcool sau clor; irigare si fertilizare echilibrata; ranile mari, rezultate in urma lucrarilor de intretinere se vor acoperi cu mastic;taierea ramurilor afectate; tratamente chimice cu Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Topsin 500 SC, Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio.
                  Mana produsa de ciupercile din genul Phytophthora –  boala se manifesta prin ofilirea si brunificarea frunzelor. Pomii au cresterea incetinita si se usuca prematur, in zona bazala a tulpinii apar leziuni asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian. Pe vreme umeda, leziunile se acopera cu un lichid lipicios, boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului.
                 Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : irigare rationala; nu exista niciun tratament recomadat pentru tratarea acestei boli.
                               PRINCIPALII DAUNATORI AI NUCULUI SUNT :
                 Viermele nucului (Cydia spp.) – sunt insecte polifage ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi, inclusiv nucul. Ierneaza in stadiu de larva in spatiile adapostite de intemperii (crapaturile scoarte, sol, frunze, etc. ); femelele depun ponta pe fructe sau in apropierea acestora, iar larvele patrund in fructe, unde consuma samburii.
                  Metoda de combatere a acestui daunator sunt aplicarea de tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50.
                 Omida paroasa (Hyphantria cunea)  – este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Insecta aceasta produce defolierea pomilor si scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume , acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.
                   Metoda de combaterea a acestui daunator este , cel de aplicare a tratamentelor chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC.
                  Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri) – este o specie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. ;dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele, producand necrozarea tesuturilor ; acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.
                   Metodele de combaterea acestui daunator sunt : curatarea ramurilor cu o perie aspra;aplicarea tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ, cu produse pe baza de ulei horticol; tratamente chimice cu Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE.
                   Afidele – sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Afidele cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei ; in caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.
                 Metodele de combatere, constau in aplicarea unor tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG.
                 Acarianul galicol (Eriophyes erinea) – este un daunator poate produce defolierea prematura a pomului, si implicit scaderea productiei. Are mai multe generatii pe an si se hraneste cu sucul celular al frunzelor. In urma intepaturilor se formeaza, pe partea inferioara a frunzelor, pete neregulate de marimi diferite, cu infatisare pasloasa, delimitate de nervurile ;in dreptul acestor pete, pe partea superioara a frunzei, apar umflaturi caracteristice.
              Metodele de combatere acaestui daunator sunt : aplicare tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ; tratamente in vegetatie cu: Milbeknock, Vertimec, Nissorun, Envidor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.