ALTOIREA IN AUGUST A POMILOR

             Pomul de altoit,sau portaltoiul,trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 3-5 ani pentru a obtine rezultate optime.Cu o saptamana inainte,pomul trebuie udat foarte bine,astfel incat coaja sa se poata desprinde cu usurinta.
Ramurile altoi se recolteaza de la pomul ale carui caractere urmeaza a fi transmise pomului altoit.Aceste ramuri trebuie sa fie crescute in anul curent si sa aiba grosimea unui creion.
Frunzele se inlatura de pe ramura,lasand o portiune de petiol de aproximativ 1 cm.Potriviti pentru altoire sunt ochii amplasati la mijlocul ramurii;cei de la varf sunt prea cruzi,iar cei de la baza sunt lemnificati.
Ramura pe care urmeaza sa se faca altoirea trebuie sa aiba o buna pozitie,sa fie sanatoasa,sa fie crescuta in anul in curs,sa nu fie mai batrana de 2 ani .Pentru altoit se poate utiliza un briceag de altoit, in lipsa acestuia se poate folosi orice alt briceag.
In locul unde urmeaza sa se faca altoirea se va face o incizie ,apoi se face una transversala , astfel incat sa rezulte un ”T”.Incizia realizata trebuie sa fie suficient de adanca pentru a penetra scoarta. Scoarta din partea superioara a taieturii longitudinale trebuie deschisa ca un buzunar.
Ochiul se recolteaza imediat de pe ramura altoi si se introduce in buzunarul creat.Introducerea mugurelui altoi se realizeaza tinandu-l de petiol,cu o miscare fina,dar exacta,de impingere la baza buzunarului.
Imediat dupa introducerea acestuia buzunarul se sigileaza,putandu-se folosi banda pentru sigilarea acestuia banda de izolat.Sigilarea trebuie sa fie stransa,pentru a fixa cat mai bine ochiul in ramura.Mugurele de la subsuoara petiolului nu trebuie acoperit cu banda.
Mugurele altoit trebuie umbrit,pentru aceasta tragandu-se ramuri.
Primavara inainte de pornirea in vegetatie legatura care fixeaza altoiul se desface.
Ramura se taie la 1-2cm deasupra ochiului altoi,pentru a directiona toata energia catre aceasta.Daca aceasta operatie nu se efectueaza,ochiul altoi se va dezvolta anemic sau chiar va pieri.
Totodata nu se va permite cresterea de lastari vigurosi in zona altoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.