INFORMATII PRIVIND PLANTAREA ARBUSTILOR ORNAMENTALI

             Arbustii ornamentali sunt comercializati cu radacini dezvelite,cu pamant sau in recipiente.Plantele comercializate in ghivece se pot planta pe parcursul intregului an,deoarece radacinile nu sunt deteriorate.
             Daca au stat prea mult in ghiveci, radacinile pot prelua forma acestuia si se formeaza radacini inelare, care afecteaza cresterea, dar si rezistenta in timp a plantelor. In afara perioadei de crestere (dupa marimea si specia plantei), arbustii cu radacini dezvelite sau plantele cu baloti de pamant nu sunt neaparat un dezavantaj fata de plantele in recipiente.
Inainte de plantare, recipientul trebuie indepartat. Invelisul si sarma pot fi lasate pe balot, datorita compozitiei lor acestea se vor degrada in timp, in sol. Doar daca coletul radacinei (baza tulpinei) este legat cu material impletit specific balotului, nodurile vor fi taiate, insa materialul nu trebuie indepartat. Radacinile indoite si varfurile rupte ale radacinilor rezistente trebuie taiate cu o foarfeca ascutita inainte de plantare.
             Daca pe peretele ghiveciului este vizibila o radacina izolata, rotunda si in crestere, atunci aceasta trebuie despicata cu un cutit sau o foarfeca prin taieturi verticale, pentru a determina cresterea unoi noi radacini si a impiedica dezvoltarea unor radacini inelare. Daca radacina este uscata si balotul (din recipient) la fel, plantele trebuie udate abundent sau trebuie tinute un timp intr-o vana cu apa. Pamantul din balot trebuie sa fie umed, altfel mediul de dezvoltare al plantei este prea uscat.
              Groapa pentru planta trebuie sa fie cel putin o data si jumatate cat diametrul balotului, in conditii unele conditii chiar mai mare. Apa din groapa trebuie sa se absoarba in pamant. La un sol afanat insuficient este necesara o adancime a gropii ceva mai mare decat marimea balotului. In cazul tasarii solului (la constructii noi), trebuie incercat a sapa mai mult cu harletul, chiar daca groapa va deveni prea mare.
In acest caz se va umple surplusul cu pamantul ce a fost scos, iar in partea de sus (la inaltimea plantei) se va umple cu mranita in raport de trei patrimi de pamant la patrime de mranita. Insa mranita nu trebuie aplicata direct sub balotul plantei. Plantele nu vor fi plantate mai adanc decat au fost in pepiniera-poate ceva mai sus, caci la o adancime prea mare, plantele pot suferi de lipsa de oxigen.
               Dupa plantare, plantele trebuie udate abundent, astfel incat radacinile sa intre mai bine in contact cu solul aferent.
               Intr-o galeata vom prepara o pasta de balega proaspata si argila in care se vor cufunda radacinile exact inaintea plantarii. Ingrasamantul nu trebuie introdus in groapa pentru planta, decat daca utilizati ingrasamant a carui substanta activa patrunde incet prin radacina si minimalizeaza astfel pericolul de salinizare.
Plantele mai mari trebuie ancorate cu un tutore pentru a nu putea fi daramate de rafale de vant. In faza de crestere, in timpul perioadei de vegetatie o astfel de rasturnare sau o simpla incovoiere pe timp de furtuna poate insemna moartea plantei, deoarece radacinile tinere, importante pentru aprovizionare cu apa se pot rupe.
La fel ca si oricare alta buruiana, iarba concureaza cu radacinile arbustilor la alimentarea cu apa si substante nutritive. Cel putin in primii ani dupa plantare, zona trebuie mentinuta curata de orice fel de buruieni. La arbustii deja puternici, iarba poate creste pana la baza plantei. Daca arbustul ornamental este situat pe iarba, o protectie a pomului este indicata, pentru ca tunderea ierbii sa fie mai usor de efectuat, fara a deteriora baza arbustului.
Arbustii, care sunt situati in gradina, pot fi replantati dupa cativa ani de crestere. Cu cat o planta sta mai mult in locul initial, cu atat este mai mare riscul ca planta sa nu poata fi replantata.
              Momentele ideale de replantare sunt primavara (martie-aprilie) si toamna (octombrie-noiembrie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.