ASPECTE CE TREBUIE AVUTE IN VEDERE DACA SE DORESTE PLANTAREA DE POMI

                  Un prim aspect important ce trebuie avut in vedere la plantarea unui pom ,il reprezinta saparea gropii .Gropile trebuie sapate cu cateva luni inainte,deoarece se sterilizeaza locul unde urmeaza sa fie plantat pomul.
                  Pentru a se prinde bine pomul si pentru a avea suficient loc ca sa isi dezvolte radacinile ,gropile trebuie sa fie suficient de mari. In functie de gradul de mobilizare a terenului groapa poate avea urmatoarele dimensiuni 30x30x30,in situatia unui teren desfundat si 60x60x40 ,in situatia unui teren nedesfundat.Atunci cand se sapa groapa,pamantul de la suprafata gropii se pune intr-o parte a gropii ,iar cel de la fundul gropii se pune in cealalta parte.
                   Pentru a avea pomi buni de plantat ,radacinile acestora trebuie fasonate.Prin fasonare se vor inlatura radacinile vatamate sau se netezesc radacinile fiecarui pom in parte cu 3-4 cm.Radacinile foarte subtiri,mai subtiri de 3 cm, se scurteaza la 7-8cm ,se vor inlatura si radacinile uscate.Fasonarea nu ajuta neaparat la scurtarea radacinii , cat la pastrarea pomilor cat mai sanatosi.
                   Este indicat ca procurarea materialului saditor sa se faca de la pepiniere recunoscute oficial si controlate,pepiniere care garanteaza autenticitatea,calitatea si sanatatea pomului.Pomii achizitionati trebuie sa aiba radacinile cat mai bine dezvoltate si intacte,lemnul ramurilor copt si mugurii bine formati.
                   Perioada de plantare este primavara devreme sau toamna tarziu, inainte ca pamantul sa inghete,se pot planta si iarna atunci cand solul nu este acoperit de zapada,nu este inghetat si temperaturile sunt de cel putin 2-3 grade Celsius. Cea mai buna plantare este cea de toamna,datorita faptului ca au suficienta apa ,orele de frig la care sunt expusi determina fructificarea in anul urmator, daca pomul are varsta de 2-3 ani ; faptul ca este expus la temperaturi joase,caleste pomul iar primavara se poate observa daca acesta s-a prins sau nu, putand fi astfel inlocuit.
                   Pomii nu trebuie plantati prea adanc,situatie in care cresterea acestora este mai greoaie,nu dezvolta cum trebuie lastarii ; daca sunt plantati la suprafata se risca uscarea lor in conditii de seceta.
                   La plantarea pomilor nu se va adauga ingrasamant pe baza de azot, deoarece se va produce o ardere a radacinilor.Daca pamantul nu este destul de bogat, se poate adauga gunoi de grajd, foarte vechi,de 3-5 ani.
                   Imediat dupa plantare pomul va fi udat, in copca se vor turna 1-2 galeti de apa,care va drena granulele de pamant intre radacinile pomului si va elibera aerul,prevenind aparitia mucegaiului.Dupa ce apa a patruns in sol,se trage tot pamantul in jurul pomului sub forma de musuroi,pentru a proteja pomul de inghet.
                   Distantele de plantare variaza intre 3,5-4,5 minim intre randuri si intre pomi pe rand, pentru a asigura spatiul de lumina necesar.Nu este recomandata plantarea in vai inguste,cu curenti de aer puternici, in zone cu ingheturi tarzii de primavara frecvente. Este recomandat a se folosi cel putin 2-3 soiuri din aceeasi specie, pentru o mai buna polenizare.
                  Taierile impulsioneaza prinderea si cresterea ,este bine de stiut ca in momentul scoaterii pomului din pepeiniera ,sistemul radicular al acestuoe se raneste mai mult sau mai putin.Radacinile ranite nu pot sustine coroana, motiv pentru care pomul nu se prinde,fiind astfel nevoie de o reducere usoara a coroanei pomului.Taierea coroanei se face avand in vedere regulile generale de taiere,astfel ca ramurile mai slabe se vor lasa mai scute ,iar ramurile mai cele mai viguroase se vor lasa mai lungi.Ramurile ranite,bolnave,incrucisate sau crescute in interior se elimina de la inel.Taierile se realizeaza de la inel sau de la mugurii cu orientare spre exterior.
                  Nu se vor lasa cioturi deasupra mugurelui sau in punctul de ramificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.