INFORMATII PRIVIND CURATAREA SI TAIEREA TRANDAFIRILOR PRIMAVARA

               Taierea trandafirilor este una dintre cele mai importante lucrari. Datorita temperaturilor foarte scazute pe perioada iernii inregistrate la noi in tara ,recomandat este ca taierea trandafirilor sa se realizeze primavara si nu toamna; toamna se fac doar taierile de usurare.
Taierea de primavara a trandafirilor urmareste : pastrarea formei si a volumului tufei, conform limitelor in care se incadreaza specia respectiva ;intinerirea tufei prin indepartarea ramurilor batrane (4-5 ani) si pastrarea ramurilor tinere (1-2 ani), care vor inflori mai abundent;curatarea tufei, prin indepartarea ramurilor bolnave, a celor care au degerat in timpul iernii, a celor prea subtiri si a ramurilor care au crescut in directii nedorite (in special cele care au crescut inspre interiorul tufei).
               Taierea trandafirilor primavara este necesar sa se faca la momentul potrivit, nu prea devreme,pentru a evita ca mugurii sa degere din cauza unui inghet tarziu, dar nici prea tarziu pentru a ne putea bucura din plin de primul val de inflorire.
               Operatiunea de taierea  incepe prin indepartarea musuroiului de pamant care a protejat trandafirul pe parcursul iernii.O taiere scurta va avea ca efect dezvoltarea de lastari mai putini, dar mai lungi si mai vigurosi ;taierea scurta (la 3-4 ochiuri, respectiv 10-15 cm) este recomandata in cazul tufelor mai slab dezvoltate sau in cazul in care dorim sa obtinem trandafiri pentru flori taiate.Taierea mai lunga (la maxim 8-10 ochiuri respectiv 20-30 cm) va avea ca efect producerea de lastari mai numerosi, insa acestia vor fi mai subtiri si mai scurti decat in cazul taierii scurte ; acesta taiere este recomandata in cazul tufelor mai bine dezvoltate si in cazul in care se doreste obtinerea de mai multe flori.
Taierea trebuie sa inceapa cu indepartarea lemnului uscat, bolnav sau imbatranit, taierea ramurilor in scopuri estetice facandu-se ulterior.Ramurile degerate si innegrite vor fi taiate pana unde incepe lemnul sanatos. Ramurile mai subtiri vor fi taiate mai scurt ,iar ramurule groase vor fi taiate mai lung.Taierea se realizeaza intotdeauna oblic, la aproximativ 5 mm deasupra ochiului.
                 In cazul tufelor viguroase, care dorim sa dezvolte cat mai multe flori in scop decorativ, taierea se va realiza la 8-10 ochiuri si pastrarea a maximum 6-8 ramuri. In cazul tufelor mai slab dezvoltate, taierea se face mai scurt, la 3-4 ochiuri, pastrand 3-4 ramuri;in primul rand  se vor pastra ramurile de 1-2 ani, iar daca acestea sunt insuficiente, se vor pastra ramuri de 1-2 ani care pornesc din ramuri de 2-3 ani.Interiorul tufei trebuie pastrat cat mai aerisit, taind ramurile care cresc inspre interior.Se vor indeparta ramurile mai subtiri de 3-4 mm. Mugurele deasupra caruia se face taierea ar trebui sa fie orientat inspre exteriorul tufei.
Pentru a obtine trandafiri pentru flori taiate se face o taierea scurta (la 3-4 ochiuri, respectiv 10-15 cm),aceasta va avea ca efect dezvoltarea de lastari mai putini, dar mai lungi si mai vigurosi care vor produce flori mai mari si mai rezistente in vaza.
                  Trandafirii urcatori sunt adesea taiati gresit ,motiv pentru care este necesar sa facem distinctia intre ramuri principale si ramuri secundare. Ramurile principale sunt ramurile lungi, care cresc de la baza tufei,iar ramurile secundare sunt ramuri mai scurte, care cresc din ramurile principale.
Taierea incepe prin inlaturarea ramurilor principale bolnave, degerate sau prea batrane;apoi vor fi indepartate ramurile secundare bolnave sau degerate.
In general, ramurile principale nu se scurteaza; daca sunt prea lungi se pot scurta, dar nu mai mult de o treime din lungimea lor. Pentru a stimula o inflorire cat mai abundenta este recomandat sa conducem ramurile principale cat mai orizontal,pozitia verticala nu stimuleaza inflorirea trandafirilor urcatori.
Ramurile secundare se scurteaza la 3-4 muguri dupa fiecare val de inflorire,operatiune ce va stimula inflorirea abundenta pe tot parcursul sezonului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.