BOLI INTALNITE LA PAR

              
              Pietrificarea parului – aceasta boala se transmite prin altoire si consta in deformarea fructelor .Pulpa prezinta zone brunificate si tari , fructele devenind astfel necomestibile . Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli a parului sunt : verificarea puietilor inainte de palantare si folosirea de altoi si portaltoi sanatos.
              Mozaicul inelar al parului – aceasta boala se manifesta prin aparitia pe frunza a unor pete neregulate de culoare galbena, in urma atacului bolii frunzele cad. Prin caderea frunzelor scade productia de fructe,ducand totodata slabirea,pomului.Transmiterea acestei boli se face prin altoire , polen , seminte infectate.Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : folosirea de altoi si portaltoi sanatos , indepartarea din livada a pomilor afectati , plantarea de soiuri de par rezistente.
              Declinul parului – aceasta boala a parului difera de la un  soi la altul , in functie de rezistenta soiului. Acesta boala se manifesta prin pierderea prematura a frunzelor toamna , iar primavara parul va avea niste frunze mici si palide. Aceasta boala este transmisa prin altoire , precum si de mai multe specii de cicade. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli a parului sunt folosirea de altoi si portaltoi sanatos , precum si utilizarea de insecticide pentru a tine sub control populatia de cicade.
              Focul bacterian – este o boala foarte periculoasa care poate duce la distrugerea intregii livezi. Aparitia acestei boli este favorizata de conditiile meteo : umiditate ridicata , vant , ploaie si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius. Boala se manifesta prin ofilirea lastarilor , capatand o culoare bruna ; fructele se inegresc sau sunt patate. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt: aplicarea unor tratamente chimice , care se aplica dupa fiecare ploaie si taierea si arderea ramurilor afectate si aplicarea unui tratament cupric si acoperirea ranilor cu mastic.
               Cancerul bacterian – aceasta boala se manifesta prin aparitia pe radacini si tulpini a unor tumori , care la inceput sunt moi iar pe parcurs se lemnifica . Tumorile au forme si marimi diferite, ele genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : dezinfectarea foarfecilor si a uneltelor la trecerea de la un pom la altul; taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa si aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % precum si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru ; sortarea puietilor inainte de plantare; livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator; radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
               Arsura bacteriana – aceasta boala ataca toate partile aeriene ale pomilor, fiind favorizata de vremea rece si umeda. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de culoare neagra, dispuse in spatiul dintre nervuri; petele se unesc si distrug intreaga frunza. Aceasta boala ataca inflorescentele, dar nu progreseaza catre ramuri. Lastarii atacati sunt brunificati, dar nu se indoaie ; scoarta de pe ramurile afectate este crapata, iar ranile au o culoare deschisa ; Pe fructe apar pete negriciose, din care se scurge exudatul bacterian. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : strangerea si arderea fruzelor si fructelor cazute pe sol ; taierea ramurilor atacate ; aplicarea unor tratamente chimice cu :Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP , Dithane M 45, Zeama Bordeleza ,  Champ 77 WG.
                Mana – aceasta boala se manifesta prin ofilirea si brunificarea frunzelor. Pomii au cresterea incetinita si se usuca prematur. La baza tulpinii apar leziuni asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian , pe vreme umeda leziunile se acopera cu un lichid lipicios. Acesta boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului. Pe fructele din etajale inferioare apar pete brune, circulare care se extind, acoperind toata suprafata fructului si care provoaca intarirea pulpei.Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : strangerea si arderea frunzelor din livada; cultivare soiurilor rezistente precum si aplicarea unor tratamente chimice cu : Systhane Plus 24 E, Polyram DF,  Topsin, Antracol 70 WP, Score 250 EC.
                Rapanul parului – aceasta boala se manifesta prin aparitia pe fata inferioara a frunzelor a unor pete mici, cenusii ; pete care se maresc, si se acopera cu un miceliu catifelat. In caz de atac puternic pomul isi pierde frunzele inca din timpul verii . Pe fructe apar pete cenusii in dreptul carora tesuturile se intaresc, se brunifica si crapa ; astfel fructele se deformeaza, isi pierd aroma, iar pe aceste rani se pot instala diferiti agenti patogeni. In urma atacului, scoarta lastarilor tineri prezinta crapaturi longitudinale si transversale si se cojeste, iar in final se usuca. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : aplicarea tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ; arderea frunzelor si fructelor cazute; cultivarea soiurilor rezistente precum si aplicarea unor tratamente chimice in vegetatie cu :  Antracol 70 WP;Score 250 EC ;Champ 77 WG ;Systhane Plus 24 E, Polyram DF.
                Cancerul deschis – aceasta boala patrunde in pom printr-o rana rezultata in urma taierilor. Scoarta din zona afectata se exfoliaza, iar tesuturile se scufunda.  zona afectata avand un aspect canceros. Ciuperca poate ataca toate organele aeriene, inclusiv fructele, aceastea putrezesc si cad. Daca atacul este prezent pe tulpina, pomul se va usca . Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : ranile mari rezultate in urma lucrarilor de intretinere se vor acoperi cu mastic; se procedeaza la taierea ramurilor afectate; verificarea puietilor inainte de plantare; sterilizarea uneltelor cu alcool sau clor; irigare si fertilizare echilibrata  precum si aplicarea unor tratamente chimice cu :  Topsin 500 SC, Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio; Merpan 50 WP, Captan 80 WDG .
                 Monilioza  – aceasta boala este considerata cea mai pagubitoare boala a pomilor cultivati in zonele reci si ploioase. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii iar in final, fructele mature sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate. Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; strangerea si distrugerea fructelor atacate precum si aplicarea unui tratament chimic in perioada de repaus vegetativ cu produse pe baza de cupru (exemplu: Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin.
                 Patarea bruna a frunzelor – aceasta boala este provocata de o  ciuperca care paraziteaza livezile de gutui si par, mai rar pe cele de mar. Boala se manifesta pe frunze si consta in pete circulare, de culoare galbuie-crem, iar mai tarziu rosiatice. In centrul acestor pete apar punctisoare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele se pot unii si pot produce defolierea completa a pomilor. Boala poate ataca lastarii si fructele , lastarii se brunifica si se usuca iar pe fructe apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze, acestea se unesc, iar pulpa crapa; pe aceste crapaturi se dezvolta boli ce produc putrezirea fructelor.
Masurile ce se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea soiurilor rezistente; strangerea si arderea frunzelor cazute; taierea si arderea lastarilor atacati precum si aplicarea unor tratamente chimice cu: Systhane Plus 24 E, Score 250 EC, Topsin, Captan 80 WDG, Dithane M 45.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.