TAIEREA CORECTA A TRANDAFIRILOR TOAMNA

                       
                   Toamna este momentul oportun pentru a face tăierile la trandafiri , aceștia trebuie tăiați pentru a preveni ruperea ramurilor sub acțiunea factorilor meteorologici, în principal zăpadă. Inainte de aparitia sezonului rece, trandafirii se mușuroiesc bine ca să nu înghețe peste iarnă.
                    Tăierea trandafirilor consta in reducerea tufei și a ramurilor.Trandafirii tip tufă, se taie la o înălțime de 60-70 cm deasupra solului. În cazul trandafirilor urcători se vor lega ramurile pentru a fi protejati împotriva vântului și a zăpezii; în primăvară se vor efectua tăierile necesare, eliminând părțile uscate ale plantelor, aparute în urma înghețului din iarnă.
                    Ramurile măceșilor proveniți din portaltoi trebuie și ele tăiate, pentru ca trandafirii să poată acumula mai multe substanțe nutritive necesare în sezonul rece.
                    În luna octombrie, după efectuarea tăierilor și odată cu apariția primei brume,se va aplica trandafirilor un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru , evitandu-se astfel dezvoltarea bolilor apărute în urma cicatricilor lăsate pe ramuri odată cu uscarea și căderea frunzelor.Tratamentul se va aplica cu ajutorul unei pompe de stropit sau cu un atomizor, cu o soluție pregătită conform indicațiilor de pe eticheta produsului fitosanitar.
                    După ce va fi aplicat tratamentul pe bază de cupru, trandafirii vor fi musuroiti foarte bine acoperindu-se baza plantelor cu pământ bine mărunțit.Cea mai bună perioada  pentru mușuroire este sfârșitul lunii octombrie. Prin mușuroire, pământul va îmbrăca baza ramurilor și se vor evita bulgării de pământ ce formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă în caz de vreme rece.Trebuie evitata protejarea trandafirilor cu resturi vegetale , deoarece poate duce la aparitia soarecilor.
                    Masurile de prevenire care se pot lua pentru protejarea florilor impotriva gerului sunt : plantarea trandafirilor se va realiza astfel incat punctul de altoire sa fie la nivelul solului ; irigarea, fertilizarea , taierile de vara trebuie realizare in asa fel incat cresterea sa nu se extinda pana in lunile octombrie – noiembrie , oferindu-le astfel posibilitatea florilor de a se pregati pentru iarna ; se va proceda la aplicarea corecta a tratamentelor fitosanitare impotriva bolilor si a daunatorilor pe toata perioada de vegetatie ; toamna nu se vor realiza taieri scurte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.