DAUNATORII PARULUI

                   
                        Viemele merelor (Cydia pomonella) – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele , femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor iar dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate, lasand in interior excremente.
                        Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : folosirea capcanelor cu feromoni pentru a indetifica zborul adultilor si tratamente chimice cu: Reldan 22 EC, Novadim progress, Laser 240 SC, Affirm, Calypso 480 SC .
                         Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – este o specie  polifaga care ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Primavara larvele rod mugurii, inflorescentele si frunzele ; larvele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale. Ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.
                         Masurile care se pot lua pentru combaterea acesteia sunt tratamentele chimice cu : Nurelle D, Affirm, Bactospeine, Affirm.
                        Gargarita florilor (Anthonomus pomorum) –  dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in locuri adapostite (scoata pomilor).; adultii apar primavara si se hranesc pe frunzele tinere. Femelele depun ouale in flori sau in bobocii florali , larvele se hranesc in interiorul florilor sau bobocilor.
                        Masurile care se pot lua pentru combaterea ei sunt tratamentele chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC.
                      Musculita frunzelor (Dasineura mali) – dezvolta 3-4 generatii pe an si ierneaza in stratul superficial al solului. Primele semne ale atacului apar in luna mai, cand se observa frunze rulate si decolorate; in interiorul acestor frunze se gasesc larve vermiforme, de culoare galbena-portocalie. In caz de atac puternic, capacitatea de fotositeza este redusa si implicit productia.
                       Masura de combatere a acesteia consta in aplicarea unor tratamente chimice cu: Movento 100 SC, Calypso , Faster 10 CE, Nurelle D, Affirm .
                       Miniatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella) – este o insecta ataca o serie de arbusti ornamentali si pomi fructiferi. Larvele se hranesc cu tesuturile aflate intre epiderma superioara si epiderma inferioara a frunzelor ; un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteza si implicit scaderea productiei.
                       Combaterea acestei insecte se poate face prin adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol precum si prin aplicarea unor tratamente chimice cu: Actara, Reldan 22 EC, Laser 240 SC, Affirm, Kaiso Sorbie.
                       Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – are 3-4 generatii pe an si ierneaza  intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor acestea patrund in fruct in zona coditei sau in zona varfului si rod galerii neregulate in jurul samburelui; Fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza, in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.
                       Masurile care se pot lua pentru combaterea acestora sunt : taierea si distrugerea fructelor si lastarilor atacati; utilizarea capcanelor atractante precum si aplicarea unor tratamente chimice in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Affirm.
                       Paduchele lanos (Erisoma lanigerum) – prezinta 8-12 generatii pe an si ierneaza ca larva in crapaturile scoartei ; dezvolta colonii masive pe ramuri, lastari si pe radacini. In urma atacului, tesuturile se hipertrofiaza si apar tumori asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian.
 Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : taierea si arderea ramurilor atacate; verificarea puietilor inainte de plantare si aplicarea unor tratamente chimice cu: Mospilan, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Actellic 50 EC.
                     Paduchele San Jose (Quadraspidiorus perniciosus) – este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante ; prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda ; in caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii ; acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.
Masurile cre se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ; curatarea ramurilor cu o perie aspra si aplicarea unor tratamente chimice cu : Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC .
                      Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri) – este o sepecie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate , adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor ; de asemenea acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea lor. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.
                      Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : curatarea ramurilor cu o perie aspra si aplicarea unor tratamente chimice cu : Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE.
                      Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella) – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor ; primavara parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe muguri, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.
                    Masurile care se pot lua pentru combaterea acesteia sunt : taiarea si distrugerea ramurilor (lastarii) afectate precum si aplicarea unor tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Affirm, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC.
                     Omida paroasa (Hyphantria cunea) este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi ; are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume ; acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.
                      Masura ce se poate lua pentru combaterea acesteia este aplicarea de tratamente chimice cu : Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC                       Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea) – este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi. Are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor ;larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor.
                     Masurile ce se pot lua pentru combaterea acestei sunt : eliminarea ramurilor pe care sunt prezente larvele precum si aplicarea unor tratamente chimice cu: Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm.
                      Paduchele cafeniu al parului (Aphis pyrastri) – este o specie ce ataca agresiv speciile de par, fiind prezenta pe tot teritoriul Romaniei. In primavara, adultii colonizeaza varfurile de crestere si frunzele ; afidele se hranesc cu sucul celular al pomilor producand un stres acestora. In urma atacului frunzele se deformeaza, pomul realizeaza cresteri slabe, scade rezistenta la ger  iar mugurii de rod se diferentiaza slab.
                    Combaterea acestuia se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC.
                    Acarienii – sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber; sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acarienii se hranesc cu sucul celular, in urma atacului funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.
                     Combaterea acarienilor se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC .
                    Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus)-  este o specie periculoasa ce ataca mugurii si bobocii floriferi. Dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, primavara apar adultii ce urca in pomi si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.
Masurile ce se pot lua pentru combaterea acesteia sunt : mobilizarea solului din livada in toamna precum si aplicarea unor tratamente chimice cu: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC .
                       Paduchele verde al marului si a parului (Aphis pomi) – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere ; pomii atacati realizeaza cresteri mici. Mugurii de rod nu se diferentiaza iar fructele raman mici, productia fiind puternic afectata.Afidele transmit o serie de viroze.
                       Combaterea acestuia se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC.
                      Puricele melifer al parului (Psylla pyri) – dezvolta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca adult in crapaturile scoartei sau in interiorul acestora. Atat larvele cat si adultii se hranesc cu sucul celular al pomilor. In urma atacului frunzele se deformeaza iar pomul realizeaza cresteri slabe, rezistenta la ger scade, iar mugurii de rod se diferentiaza slab.
                        Combaterea acestuia se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu : Actara, Mospilan, Vertimec, Confidor Energy, Movento.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.