COMBATEREA FAINARII LA ARBORII SI ARBUSTII ORNAMENTALI

                     

                           Fainarea ataca numeroase specii de arbori si arbusti ornamentali : trandafiri , liliac , hortensia , paducelul , sucul , fagul ,stejar , etc. Fainarea este generata de ciuperci , isi datoareaza denumirea de la semnele atacului ciupercilor care genereaza boala .Semnele fainarii constau intr-o pulbere fina ,ca faina , aceasta este prezenta pe flori, frunze, tulpina, muguri , lastari , boboci , etc. Fainarea rezista peste iarna.
                           Fainarea apare in urmatoarele situatii : lipseste aerisirea , aceasta situatie este intalnita in cazul plantelor care cresc sub forma de tufa ; s-au aplicat ingrasaminte pe baza de azot in exces ; s-a procedat la irigare prin aspersie , in reprize scurte , crescandu-se astfel umiditatea ; precipitatiile scurte din perioada verii ; alternanta intre vremea secetoasa si calduroasa cu  perioade ploioase sau cu irigari scurte ; atac masiv de daunatori ; arbori sau arbusti plantati la umbra sau la semiumbra , pe partea cu umbra se dezvolta cu usurinta fainarea .
                          Semnele care indica prezenta fainarii sunt : fainarea ataca florile , frunzele , lastarii tineri , bobocii ; fainarea se observa prin existenta unei pulbere fine albe ; frunzele atacate se rasucesc , apoi se brumifica si se ingalbenesc ; plantele atacate de fainare nu au o crestere normala , au un aspect inestetic.
                          Combaterea fainarii se realizeaza prin : cresterea plantelor cu toleranta la fainare ; taierea plantelor sa se realizeze astfel incat sa se asigure o aerisire a acestora ; prin adunarea si distrugerea frunzelor toamna ; folosirea de ingrasaminte complexe cu concentratie mare de fosfor si potasiu , si concentratie mica de azot ; taierea lastarilor afectati de boala si aplicarea unor tratamente cu fungicide ; mulcirea si irigarea prin picurare a plantelor pentru a nu intra in perioada de stres hidric in perioada de seceta.
                          Fungicidele folosite in tratarea fainarii sunt : propiconazol , tebuconazol , tebuconazol + sulf , difenoconazol , propiconazol ; produse fungicide pe baza de sulf micronizat.
                          Plantele nu vor fi tratate cu produse pe baza de sulf atunci cand temperaturile sunt peste 25 – 30 grade Celsius , deoarece pot aparea arsuri ale organelor plantei . Produsele se vor aplica conform instructiunilor de pe eticheta .
                        Tratamentele pentru combaterea fainarii se aplica in trei etape :
                                -in perioada de repaus vegetativ , toamna tarziu – primavara devreme ;
                                -in vegetatie , preventiv sau atunci cand au aparut primele semne ale fainarii ; daca se vad primele semne ale fainarii se recomanada aplicarea a 2 – 4 tratamente consecutiv , la un interval de 7 zile intre aplicari ;
                                -in vegetatie , cu produse pe baza de sulf micronizat  – preventiv sau atunci cand fainarea a aparut .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.