COACAZUL NEGRU – INFORMATII

                      
                     
                      Coacazul negru (Ribes nigrum) este o specie rustica precoce, cu un potential biologic ridicat, putand sa dea productii de 5-8 tone/ha. In primii 2-3 ani de la plantare coacazul va produce o cantitate mica de fructe ; dupa aceasta perioada arbustul va atinge potentialul biologic de productie. Coacazele reprezinta o importanta sursa de elemente nutritive ,ele contin: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare si vitamine ( A, D, C, B6, B-12).
                         Informatii privind cresterea si fructele :
                                   -coacazul este un arbust cu o crestere erecta, cu 15-25 de tulpini de varste diferite, inalte de 1-1.5 m.
                                   -in sol sistemul radicular este puternic ramificat pe adancimea de 15-50 cm, dezvoltarea radacinilor impune efectuarea lucrarilor de intretinere cu grija, pentru a nu vatama radacinile.
                                   -tulpinile in primii ani cresc viguros , apoi intensitatea de crestere se reduce.
                                   -ramurile tinere sunt fin pubescente, de culoare cenusie-roscata ;ele sunt prevazute cu glande mici care emana un miros intens, specific.
                                   -mugurii sunt lungi de 5-8 mm, de forma ovala.
                                   -frunzele sunt lung petiolate, acoperite cu perisori, cu marginea serata (zimtata).
                                   -arbustul infloreste in lunile aprilie – mai ; florile sunt grupate in inflorescente de tip racem iar polenizrea este realizata de insecte.
                                   -fructul este o boamba de culoare neagra, care poate atinge o marimea de 20 mm; fructele se matureaza in luna iulie.
                          Informatii referitoare la sol si clima :
                                 –terenurile se aleg tinand seama de cerintelor pedo-climatice ale arbustului.
                                   -terenul trebuie sa fie amplasata la o distanta de minim 500 m fata de drumurile intens circulate si la 15- 20 km fata de poluantii industriali , panta terenului nu trebuie sa depaseaca 10-15 %.
                                   -terenul se va pregati cu minim 60 zile inainte de plantare. ,daca acesta este puternic infestat cu buruieni se pot aplica urmatoarele erbicide: Roundup Classic, Roundup Energy ; la aproximativ o saptamana dupa aplicarea erbicidelor se aplica fertilizarea de baza cu 50-60 t/ ha gunoi de grajd sau 500-600 kg/ha de ingrasamant complex NPK; dupa fertilizare terenul se lucreaza la adancimea de 30-40 cm, iar apoi se marunteste si se niveleaza.
                                    -in cazul coacazului terenul trebuie dezinfectat inainte de plantare , se poate folosi Besamid , sau inainte cu un an de plantarea coacazului , pe terenul respectiv se poate cultiva rapita , mustar sau craite.
                          Informatii privind plantarea coacazului :
                                     -tinand seama de conditiile climatice din tara noastra epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie-prima decada a lunii noiembrie.                                                      -pentru o plantare de precizie se poate realiza pichetarea terenului, care consta in fixarea pe teren, prin picheti (tarusi), a locului fiecarui arbust.
                                     -schema de plantare recomandata este urmatoarea: 3 metri distanta intre randuri si 1 metru distanta intre plante pe rand ; gropile se realizeaza in aceeasi zi cu plantarea sau cu cateva zile inainte si  trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 40 x 40 x 30 cm ; gropile se sapa langa pichet fara a-l disloca.
                                     -la baza gropii se introduce un amestec format din gunoi de grajd bine fermentat si pamant rezultat din saparea gropii.
                                     -butasii se planteaza astfel incat in groapa sa intre radacinile si 5-6 cm din tulpina , dupa care solul se taseaza bine in jurul arbustului ; la final butasii se uda bine iar in jurul lor se va forma un musuroi de 8-10 cm inaltime.
                                     -dupa plantare sau in primavara butasii se scurteaza la 10-12 cm, deasupra musuroiului ramanand astfel 2-3 muguri.
                                     -solul din jurul arbustilor se poate acoperi cu un strat de gunoi paios; folia de mulcire mentine o umiditate constanta in jurul radacinilor, regleaza regimul de temperatura din sol, inlesneste activitatea microbiologica si reduce numarul lucrarilor de ingrijire.
                             Informatii privin lucrarile de intretinere :
                                      -in primii ani de la plantare se realizeaza taierile de formare ,  ele trebuie sa creeze o tufa capabila sa rodeasca inca din anul al treilea. Coacazul emite in fiecarea an lastari din zona coletului, iar cele mai mari cantitati de fructele se obtin pe ramurile de anul 2 si 3.
                                       -in anul al doilea de la plantare toate tulpinile se scurteaza la 3-4 muguri ,cresterile slabe si ramurile afectate de ger sau de boli se elimina.
                                       -in anul al treilea primavara pe ramurile scurtate se vor gasi 12-15 ramuri noi, dezvoltate din lastarii ramasi ; ele se scurteaza cu 20 % din lungimea initiala      (daca o ramura ce a aparut nou are 50 cm, dupa realizarea taierilor trebuie sa aiba 40 cm, la fel se procedeaza si cu ramurile ce se dezvolta de la baza tulpinii; astfel pana la toamna tufa se va dezvolta natural ).
                                        -in anul patru se aleg 18-20 de tulpini santoase (de diferite varste), iar cele in plus se elimina de la nivelul solului ; cresterile vegetative mici si slabe se vor elimina prin taieri efectuate deasupra unui mugure orientat spre exterior, astfel ramura ce se va dezvolta din mugure o va inlocui pe cea eliminata.
                                        -taierile ce urmeaza sa se faca in anii urmatori trebuie sa aeriseaca si sa reintinereasca tufa, se vor elimina ramurile bolnave sau uscate si cele care au varsta de 4 ani; se vor alege 18-20 ramuri sanatoase cu varsta cuprinsa intre unu si trei ani , ele fiind scurtate cu 1/3 din lungimea initiala.
                                         -in primi ani de la plantare intervalul dintre randuri se mentine curat prin mulcire si prin prasile repetate , lucrarile de intretinere se realizeaza cu grija pentru a nu vatama radacinile arbustilor.
                                         -din anul al treilea terenul se poate erbicida, se pot utiliza urmatoarele erbicide: Pantera, Leopard, Fusilade, Centurion.
                                        -intervalul dintre randuri se poate cultiva cu trifoi alb (Trifolium repens), este o specie care nu intra in concurenta cu arbustul pentru apa si hrana.
                                        -in zonele un de precipaitatiile sunt putine cantitativ este obligatorie irigarea ; in mod normal sunt suficiente 4-5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha ; realizarea irigarii se face prin aspersiune, pe brazde sau prin picura
                                        -pentru a atinge potentialul de productie plantatia are nevoie de fertilizare suplimentara , o data la doi ani se aplica 30-40 t/ha gunoi de grajd bine descompus, 30-40 grame/planta de ingrasamant complex de tip NPK; perioada optima de aplicare a ingrasamintelor este cuprinsa intre lunile noiembrie-februarie.
                                        -ingrasaminele se incorporeaza in sol printr-o prasila executata la 10-15 cm adancime. , se pot aplica si fertilizari foliare cu unul din produsele: Terra-Sorb, Amalgerol sau Cropmax.
                          Informatii privind starea fito-sanitara :
                                     –coacazul este atacat de o serie de boli si daunatori , astfel ca igiena plantatiei este una din masurile care previne aparitia si dezvoltarea bolilor si daunatorilor; aceasta consta in taierea, strangerea si arderea ramurilor si lastarilor uscati iar frunzele din plantatie se incorporeaza in sol printr-o prasila superficiala.
                                        -lucrarile de igiena se realizeaza in perioada de repaus vegetativ (iarna) , aceste lucrari distrug bolile si daunatorii ce ierneaza pe resturile vegetale de pe suprafata solului si pe ramurile bolnave ale arbustilor.
                     Pentru o realizare mai usoara a lucrarilor de intretinere si recoltare, se recomanda palisarea plantatiei de coacaz ; cel mai bun sistem este format din spalieri si sarme. Spalierii se amplaseaza pe rand la 8 metri distanta intre ei si 60 cm adancime , pe spalieri se prind sarme care vor sustine arbustii.
                       Informatii privind recoltarea:
                                     -coacazele se recolteaza cand fructele din varful ciorchinilor sunt colorate in verde-roscat (faza de parga).
                                        -fructele se matureaza in mod esalonat, de la baza ciorchinelui spre varf.
                                        -recoltarea se realizeaza pe timp racoros si uscat si se depoziteaza imediat in ambalaje cat mai mici (max 5 kg).
                                        -coacazele culese la momentul optim se pot depozita in incaperi racoroase timp de 10 zile ;in depozite cu temperatura controlata fructele se pot pastra timp de 35 de zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.