SFATURI SI INFORMATII PRIVIND ALTOIREA POMILOR

                   

                      Pentru altoi se folosesc lastari anuali (uneori si ramuri de 2-3 ani) recoltati in timpul repausului vegetativ sau in cursul vegetatiei, in functie de procedeul de altoire; lastarii altoi trebuie sa fie vigurosi, sanatosi, nevatamati, proveniti din treimea mediana a coroanei.

                      Exista trei metode de altoire : altoire in ochi ; altoire cu ramura detasata ; altoire prin alipire.
                        1. Altoirea in  ochi ( oculatie ) se poate realiza : la colet pentru trandafiri , liliac , arbori si altoirea pe tija , la inaltimea coroanei , pentru arbusti si arbori cu trunchiul de portaltoi (trandafir , mesteacan , ciresul japonez, artar) ; la altoirea pe tija se pot altoi 2-3 ochi cu distanta dintre ei de 3-5cm ( mai ales trandafirii cu coroana ).
                        2. Altoirea cu ramura detasata este cea mai utilizata metoda de altoire la speciile ornamentale. Altoii folositi sunt fragmente cu 2-3 muguri din ramuri anuale sau de 2-3 ani, aflate in repaus vegetativ ;ramurile de altoi se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor, inainte de inghet si se pastreaza la rece.Portaltoii sunt puieti tineri, uneori chiar butasi cu sau fara radacini sau cu fragmente de radacina. Portaltoiului se taie deasupra unui mugure pentru a asigura o buna circulatie a sevei spre capatul portaltoiului.
                  Metodele folosite la altoirea cu ramura detasata sunt :
                                       –altoirea in copulatie – la acest tip de altoire conditia esentiala este ca grosimea celor doi parteneri de altoire sa fie la fel ; altoirea in  copulatie se face primavara timpuriu , fie la tija , fie la colet. La acest mod de altoirea lungimea minima a sectiunii pentru portaltoii subtiri trebuie sa fie de 3cm. Copulatia este de doua feluri : simpla si perfectionata, copulatia perfectionata se foloseste la speciile cu lemnul mai dur ( fag , stejar)
la vita de vie ornmentala.
                                        –altoirea in triangulatie – este metoda de altoire care se poate aplica la toate speciile de arbori si arbusti foiosi , portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita fie inainte, fie in momentul altoirii. ; apoi se realizeaza lateral o crestatura longitudinala, scotand o pana cu sectiune triunghiulara lunga de cca. 2 cm. Baza altoiului se fasoneaza asemanator portiunii desprinse din portaltoi. Este foarte important ca cei doi portaltoi sa se imbine perfect, iar in pozitia opusa taieturilor pe altoi sa se afla un mugure. Marea majoritatea a altoirilor in triangulatie se executa iarna sau la inceputul primaverii, fie in sera, fie in teren. Locul unde s-a realizat altoirea se leaga si se unge cu ceara de altoit .
                                       -altoirea in placaj lateral se practica mai ales la arbustii si arborii care se altoiesc la sera, iarna sau uneori vara ; portaltoiul care este cultivat in ghiveci se reteaza la 15 cm lungime, apoi lateral spre colet se executa o taietura de 3-5 cm lungime scotand o fasie pana la lemn. Altoiul (fragment de lastar cu 2-3 ochi) se taie oblic in pana pe partea opusa unui mugure, lungimea taieturii fiind identica cu cea de pe portaltoi ; cele doua sectiuni se suprapun  perfect, se leaga si se unge. Altoirea de iarna se executa in momentul in care mugurii portaltoiului pornesc in vegetatie.
                                        -altoirea in despicatura se poate utiliza la majoritatea speciilor cu frunze cazatoare atat in pepiniera, cat si in spatiile verzi , acest procedeu se practica pentru altoirea pe fragmente de radacini in conditii de sera ;locul de altoire este fie la colet, fie la inaltimea coroanei. Portaltoiul (1-3 cm grosime sau mai mult) se reteaza si se netezeste apoi se despica longitudinal 4-6 cm , altoiul se fasoneaza in pana la 3-5 cm de o parte si de alta a unui mugure si se introduce in despicatura; dupa imbinarea celor 2 parteneri se leaga strans si se unge. Altoirea se face primavara, la inceputul circulatiei sevei la speciile de fag, mar, prun, castan ;altoirea in despicatura pe radacina se practica la lianele ornamentale, la Liliac, la Chaenomeles, la Buddleea davidii, in sera; in lunile ianuarie-martie.
                                         -altoirea sub scoarta se realizeaza primavara cand seva circula bine si permite desprinderea scoartei de lemn , portaltoiul se reteaza la inaltimea dorita, de obicei la nivelul de formare a coroanei ; altoiul se fasoneaza in pana unilaterala lunga de 2-4 cm, pe partea opusa unui mugure, cu ajutorul unei spatule se introduce intre scoarta si lemn portaltoiului retezat.Pe portaltoii mai grosi se altoiesc 2-3 pene ; acesta metoda se poate aplica si la arborii mai in varsta, retezand ramurile si altoindu-le pe fiecare parte ;dupa altoire se leaga si se unge cu ceara de altoit.
                                           –altoirea prin apropiere sau alipire – aceasta metoda de altoire consta in faptul ca ambii parteneri sunt inradacinati,  in jurul plantelor mama de altoi (tinere, cultivate in sol sau in vase) se aseaza in pozitii convenabile puietii de portaltoi transplantati in ghivece.Acest tip de altoire se poate realiza prin doua metode :
  1.       altoirea simpla – consta in extragerea unei portiuni identicede scoarta si foarte putin lemn de cca. 8-10cm lungime , alipirea perfecta a celor doua sectiuni, legarea, parafinarea si tutorarea prin injrijirea unui tutore in sol sau in ghivece.
  2.       altoirea cu contraclimb – consta in realizarea unor sectiuni identice si apoi cresterea si imbinarea acestora la fel ca la copulatie perfectionata ,  altoirea se executa intr-un interval de timp lung, din martie pana in septembrie.Plantele se ingrjijesc prin verificarea prinderii, separarea treptata a altoiului (prin incizie si apoi taiere), reducerea portaltoiului, slabirea si refacerea legaturii.

 

                       Altoirea speciilor rasinoase

Pentru altoirea acestor specii se recomanda folosirea de ramuri altoi provenite de la plante tinere, care au un continut mai mic de rasina. In august-septembrie pe o perioada de 8-10 zile portaltoii se trec in incaperi mai racoroase cu scopul maturizarii tesuturilor.

                                Altoii se recolteaza in ziua altoirii, alegandu-se lastari terminali de ramura, cu muguri de varf intacti, asezati simetric in jurul mugurelui terminal (principal) , cei doi parteneri se pregatesc prin indepartarea acelor de pe zona altoirii. Se executa altoirea la masa in placaj, lateral cu sau fara limba si se leaga cu bumbac sau lana.
                               Puietii altoiti se aseaza in sera sau rasadnita, in atmosfera inchisa, umeda pe un pat de turba, asezandu-i inclinati cu altoiul in sus , se umbresc si se uda cu atentie ; dupa cca. 4-5 saptamani puietii se repun in pozitie verticala si se indeparteaza varful portaltoiului, acesta se reduce apoi treptat, pe masura ce se dezvolta altoiului ;se aeriseste pentru calire, apoi cand altoiul este suficient de intarit, in toamna sau in primavara, portaltoilul se inlatura complet.Ghivecele se pastreaza peste iarna in rasadnite reci, iar primavara se planteaza in sol; daca este necesar se trateaza. In teren rasinoasele se pot altoi prin alipire sau in placaj lateral.
                          Ingrijirea plantelor altoite cu ramura detasata:
                                   Legaturile se verifica si se slabesc, apoi se inlatura cand lastarii altoi ating 15-20 cm inaltime; in acest timp se executa si tutorarea altoilor in scopul prevenirii ruperii lor de catre vant sau pasari. Cresterile de pe portaltoi se indeparteaza cu exceptia unui singur lastar tragator de seva, care se ciupeste, lastarii altoi se paliseaza de tutore.
                                   In cazul altoirilor pe tija tutorii se fixeaza direct pe portaltoi prin dubla legatura cate 2 de o parte si de alta a altoiului , tutorele cu lungimea de 50 cm si grosimea de 1-2 cm se ciopleste in partea dinspre portaltoi pentru o fixare mai usoara ; de asemenea se mai pot utiliza tutori legati in forma de arc deasupra altoiului, realizat din nuiele flexibile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.