PRINCIPALELE BOLI ALE GUTUIULUI

                     
                      Focul bacterian este o boala foarte periculoasa, ce poate duce la distrugerea intregii livezi. Aparitia boli este favorizata de umiditate atmosferica ridicata, vant, precipitatii si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius. Pomii care sunt atacati de aceasta boala par a fii arsi de foc; lastarii se ofilesc si capata o culoare bruna, fructele se innegresc sau sunt patate. Pe vreme umeda, pe zonele afectate apare exudatul bacterian.
                      Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : dupa fiecare ploaie se vor aplica tratamente chimice : Dithane M 45, Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP ; se vor taia si arde ramurile afectate .
                      Cancerul bacterian – este o boala care consta in aparitia pe radacini si pe tulpini  a unor tumori care la inceput sunt mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica ; tumorile au forme si marimi diferite. Aceste tumori genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii ; celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.
                        Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : terenurile pe care urmeaza sa se infiinteze livezi trebuie sa fie pregatite in mod corespunzator ; sa se realizeze sortarea puietilor inainte de plantare ; sa se dezinfecteze foarfecele si uneltele , inainte de trecerea de la un pom la altul ; sa se taie ramurile afectate pana la zona sanatoasa si sa se aplice un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % precum si  acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant ; radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 % ; in timpul vegetatie se vor face tratamente pe baza de cupru .
                         Patarea bruna a frunzelor – este o boala intalnita in livezile de gutui si par, mai rar pe cele de mar. Boala se manifesta pe frunze si consta in aparitia de pete circulare, de culoare galbuie-crem, iar mai tarziu rosiatice ; in centrul acestor pete apar punctisoare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele se pot unii si pot produce defolierea completa a pomilor. Boala poate ataca lastarii si fructele , lastarii se brunifica si se usuca iar pe fructe apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze, acestea se unesc iar pulpa crapa ; aceste crapaturi dezvolta boli ce duc la putrezirea fructelor.
                         Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; taierea si arderea lastarilor atacati ; strangerea si arderea frunzelor cazute ; aplicarea de tratamente chimice : Systhane Plus 24 E, Score 250 EC, Topsin, Captan 80 WDG, Dithane M 45.
                          Mumificarea gutuilor – este considerata cea mai pagubitoare boala a pomilor cultivati in zonele reci si ploioase. Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii. Fructele mature sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator. Ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.
                          Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : sa se realizeze taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa si sa se aplice un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si sa se efectueze acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; sa se stranga si sa se distruga fructele atacate ; sa se aplice in perioada de repaus vegetativ tratamente chimice pe baza de cupru ( Zeama Bordeleza ) si tratamente aplicate in perioda de vegetatie preventiv ( Switch, Score, Topsin ).
                          Fainarea –este boala care se manifesta prin aparitia pe frunzele lastarilor tineri a unor pete albe; aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos, tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere iar acestea sunt acoperite de o pasla alba miceliana; fructele crapa si putrezesc.
                           Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; fertilizare echilibrata ; inlaturarea lastarilor si a frunzelor atacate , acestea se vor arde ; aplicarea in perioada de vegetatie a tratamentelor chimice (Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE ).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.