PRINCIPALII DAUNATORI AI GUTUIULUI

 

    
                     Molia orientala a fructelor –  aceasta molie are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei. Molia ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, dar cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor , ele patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui ;  fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.
                      Masurile care se pot lua pentru combaterea acestei molii sunt : aplicarea
 tratamentelor chimice in perioada de zbor masiv cu: Mospilan 20 SG, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Coragen 20 SC; taierea si distrugerea fructelor si a lastarilor atacati de boala ; folosirea capcanelor atractante.
                       Molia vargata a piersicului – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi ; Dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara ele parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii. In lastarii tineri, larvele rod orificii de patrundere. Femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere, unde sapa galerii adanci.
                       Masurile care se pot lua pentru combaterea acesteia sunt : taierea si distrugerea ramurilor afectate ; aplicarea de tratamente chimice ( Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC ) .
                       Molia pielitei fructelor – este o specie polifaga ce ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase. Primavara larvele rod mugurii, inflorescentele si frunzele , ele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale ; ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.
                       Metoda de combatere a acestei , este aplicarea de tratamente chimice ( Nurelle D, Affirm, Bactospeine ).
                      Paduchele san Jose – este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii ; acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.
                      Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : aplicarea de tratamente chimice ( Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC ) ; curatarea ramurilor cu o perie aspra ; aplicarea in perioada de repaus vegetativ a tratamentelor specifice .
                      Omida paroasa – este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi ; are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe ; omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume , acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.
                      Combaterea acestei omizi se face prin aplicarea de tratamente chimice ( Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC ) .
                       Fluturele cu abdomenul auriu – este o specie polifaga ce ataca o serie de arbori si pomi fructiferi ; are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor. Larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator, pomii se vor examina foarte bine.
                       Combaterea acestui fluture se face prin aplicarea de tratamente chimice (Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm) si prin inlaturarea ramurilor pe care se gasec larvele.
                       Cariul scoartei –este un daunator polifag ce ataca numeroaste specii ; acestia sunt prezenti in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc in spatiul dintre scoarta si lemn si se hranesc cu vasele liberiene. Adultii rod galerii dispuse in lungul tulpinii si ramurilor, iar larvele rod gauri in lemn. Daca atacurile sunt puternice si repetate, pomii se usuca.
                       Combaterea acestuia se face prin : verificarea materialului de plantat ; adunarea resturilor din  livada ; inlaturarea si ardera pomilor si a ramurilor afectate ; aplicarea tratamentelor chimice ( Reldan 22 EC, Pyrinex Quick ) ; aplicarea in perioada de repaus vegetativ a tratamentelor specifice .
                       Gargarita fructelor – este o specie polifaga ce ataca o serie de pomi fructiferi; adultii se hranesc cu mugurii florali, frunzele si fructele. Femelele depun ouale in fructele abia formate , larvele se dezvolta in fructe, unde consuma pulpa si samburii. Larvele nu se pot dezvolta decat in prezenta ciupercii Monilinia.
                        Combaterea acestei gargarite se realizeaza prin aplicarea de tratamente chimice ( Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC ) ; adunarea fructelor mumificate ; mobilizarea toamna a solului din livada .
                        Viemele merelor – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Larvele de diferite varste ataca fructele. Femelele isi depun ouale direct pe fruct sau pe frunzele din aproprierea fructelor , dupa eclozare, larvele sapa galerii in fructele atacate lasand in interior excremente.
                        Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : utilizarea capcanelor cu feromoni pentru identificera zborul adultilor si aplicarea de tratamente chimice ( Reldan 22 EC, Novadim progress, Laser 240 SC, Affirm, Calypso 480 SC ) .
                        Paduchele verde al marului – este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Afidele colonizeaza partea inferioara a frunzelor si varfurile de crestere. Pomii atacati realizeaza cresteri mici, nu se diferentiaza mugurii de rod, fructele raman mici, productia fiind puternic afectata ;  afidele transmit o serie de viroze .
                        Combaterea acestui paducehe se realizeaza prin aplicarea de tratamente chimice ( Mospilan 20 SG, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Nuprin AL 200 SC ).
                        Miniatorul marmorat  – este o insecta care ataca o serie de arbusti ornamentali si pomi fructiferi. Larvele se hranesc cu tesuturile aflate intre epiderma superioara si epiderma inferioara a frunzelor. Un atac masiv poate reduce puternic capacitatea de fotosinteza si ducand astfel la scaderea productiei.
                       Combaterea acestuia se face prin aplicarea de tratamente chimice ( Actara, Reldan 22 EC, Laser 240 SC, Corangen 20 SC, Kaiso Sorbie ), precum si prin strangerea si distrugerea frunzelor cazutE.
                        Gargarita mugurilor – este o specie periculoasa ce ataca in special mugurii si bobocii floriferi ; dezvolta o generatie la doi ani si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Adultii apar primavara , acestia se urca in pom si se hranesc pe muguri si pe bobocii florali. Larvele nu sunt daunatoare pentru pomi, acestea se hranesc cu radacinile plantelor erbacee spontane.
                          Combaterea acestei gargarite se face prin aplicarea de tratamente chimice ( Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC ) , precum si prin mobilizarea toamna a solului din livada .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.