BOLILE MURULUI

  

 

 

         VIROZE :

                   Ingalbenirea nervurilor produsa de Blackberry Yellow Vein Disease –  este o boala produsa de un complex de virusi. Primele simptome constau in ingalbenirea nervurilor plantei , in caz de atac sever planta moare. De cele mai multe ori aceasta boala duce la stagnarea de crestere a arbustilor , boala este transmisa de nematozi .
                   Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei viroze sunt : folosirea de material genetic sanatos ; pregatirea corespunzatoare a solului ;  verificarea atenta a butasilor inainta de plantare ; inlaturarea din plantatie a butasilor atacati .
                    Patarea circulara produsa de Tobacco ringspot virus – este cel mai raspandit virus ce ataca plantele de mur. Boala se manifesta pe frunze, prin aparitia unor pete circulare ;tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal iar frunzele se deformeaza. Acest virus ataca si fructele, producand deformarea acestora. In urma atacului, arbustii stagneaza din crestere, productia scade semnificativ, iar in final plantele mor. Acest virus se transmite prin polen, seminte si prin inmultirea vegetativa ; afidele pot transmite acest virus.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt:verificarea butasilor inainte de plantare ; inlaturarea din plntatie a butasilor afectati; folosirea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide .
                BACTERIOZE :
 
                     Focul bacterian produs de bacteria Erwinia amylovora – se manifesta pe lastari, flori si fructe. Varfurile lastarilor se brunifica, se usuca si se curbeaza in forma de carlig ; in conditii de umiditate atmosferica ridicata, la suprafata tesuturilor atacate apare exudatul bacterian acesta reprezinta forma de transmitere a bacteriei. Bacteria este rezistenta la temperaturile ridicate si poate rezista in picaturile ferite de razele solare, pana la 12 luni. Peste iarna, bacteriile supravietuiesc in tesuturile afectate (muguri, scoarta, lastari). Bacteria este raspanditia de catre polenizatori, vant, picaturile de apa, pasari.
                    Masurile care se pot lua pentru prevenirea si cimbaterea acestei boli sunt : taierea si arderea ramurilor afectatate pana la tesutul sanatos , urmat de aplicarea unui tratament cupric ; aplicarea de tratamente chimice dupa fiecare ploaie (Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP).
                     Cancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens – se manifesta prin aparitia pe radacini si la baza tulpinii a tumorilor care la inceput sunt albicioase, moi, de marimea unui bob de mazare ; dupa care cresc, devin brune si lemnoase. Tumorile prezinta marimi, forme si consistente diferite si au suprafata rugoasa ; deasupra primei tumori aparute se dezvolta o tumoare secundara. Bacteria poate supravietui in sol mai multi ani si se raspandeste prin intermediul apei, prafului, instrumentelor agricole. Conditiile optime pentru aparitia si cresterea tumorii sunt temperaturile de 22-30ºC si umiditatea de 80%. Boala este favorizata de solurile umede si compacte, de excesul ingrasamintelor pe baza de azot, prezenta nematozilor etc. ; lumina are un efect inhibitor.
                      Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestuia sunt : infiintarea plantatiilor sa se faca cu butasi sanatosi ; plantatiile sa se faca pe terenuri usoare ; sa se dezinfecteze uneltele si utilajele ; sa se taie tulpinile afectate si sa se aplice tratamente cu Zeama Bordeleza 4-5% iar ranile sa se acopere cu mastic cicatrizant ; radacinile vor fi imbaiate in solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025% ; in timpul vegetatiei se vor face tratamente pe baza de cupru .
                 MICOZE
 
                     Rugina produsa de Phragmidium rubi-idaei – este o boala ce apare frecvent in culturile din tara noastra , ea se manifesta in special pe frunze. Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatile ciupercii ,acestea se prezinta sub forma unor formatiuni circulare de culoare galbena-portocalie. Frunzele puternic afectate se ingalbenesc si cad. Spre sfarsitul verii, printre grupurile de spori de vara de culoare galbena, se formeaza sporii de rezistenta de culoare neagra.
                     Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei sunt : plantarea de soiuri sanatoase ; resturile vegetale din plantatie se vor arde ; in perioada de repaus vegetativ este recomandat sa se aplice doua tratamente pe baza de sulf ( Kumulus, Thiovit Jet ) , iar in perioada de vegetatie se aplica 2-3 tratamente cu Topas, Bumper, Falcon .
                     Patarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella rubi – este o boala raspandita in toate tarile din zona temperata. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete cu diametrul de 3-4 mm, circulare, de culoare cenusie-albicioase, marginite de un inel de culoare bruna-violacee ; petele se pot extinde, se unesc, se brunifica iar frunzele cad prematur. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului. In perioada de vegetatie raspandirea bolii se realizeaza prin intermediul sporilor.
                     Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei sunt : se vor arde frunzele si tulpinile afectate ; se va imbunatati circulatia aerului prin plantarea la distante corespunzatoare si prin efectuarea taierilor necesare ; se vor aplica tratamente chimice ( Bravo, Score, Topas, Topsin, Bumper ).
                     Putregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea – aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea ridicata a aerului, circulatia deficitara a aerului si luminozitatea redusa. In anii ploiosi, pagubele produse de aceasta ciuperca ajung sa afecteaze pana la 70-80% din recolta. Ciuperca se dezvolta cel mai frecvent pe florile si fructele de mur; florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie; fructele atacate se inchid la culoare si se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si putrezesc. Atacul pe tulpini are loc in anii ploiosi si se manifesta prin pete de culoare brun-deschisa.
                      Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea putregaiului sunt : cultivarea soiurilor rezistente ; respectarea distantei de plantare ; strangerea si arderea resturilor din plantatie ; aplicarea a 3-4 tratamente in urmatoarele faze :  buton verde, buton alb, inflorire si formarea primelor fructe.
                       Fainarea produsa de Sphaerotheca macularis – boala se observa pe lastari, frunze si fructe ; organele atacate se acopera cu un puf alb-cenusiu. Atacul pe frunze determina rasucirea marginii limbului foliar ; lastarii raman subtiri, se deformeaza, se brunifica, iar in final se usuca ;fructele tinere se acopera cu aceeasi pulbere prafoasa,in urma atacului acestea nu se matureaza si putrezesc.
                       Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acesteia sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; taierea si arderea lastarilor afectati ; aplicarea de tratamente chimice (  Topas, Kumulus, Thiovit Jet, Folicur Solo, Falcon ).
                        Patarea bruna-violacee a tulpinilor de zmeur produsa de ciuperca Didymella applanata – este o boala ce produce pagube insemnate in primaverile ploioase , In tara noastra este raspandita in nordul Moldovei si in zona Subcarpatilor Meridionali. La sfarsitul primaverii – inceputul verii pe lastarii tineri apar pete mari, de culoare bruna-violacee. Ramurile atacate se usuca de la varf spre baza, iar scoarta atacata se cojeste; boala evolueaza, pe suprafata tesuturilor atacate apar puncte mici, brun-negricioase ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul pe frunze se manifesta sub forma unor pete mari, colturoase, ce apar de-a lungul nervurilor principale , mugurii axilari de la baza frunzelor se brunifica si se usuca. Raspandirea ciupercii in timpul vegetatiei se realizeaza prin intermediul sporilor purtati de apa de ploaie si de vant.
                         Prevenirea si combaterea acestei ciuperi se realizeaza prin : folosirea de material sanatos la infiinatarea plantatiei ; fertilizarea reationala ; combaterea buruienilor ; asigurarea circulatiei aerului prin taieri corespunzatoare ; taierea si arderea ramurilor uscate ; aplicarea de tratamente chimice , primul se aplica inainte de inflorire ( Zeama Bordeleza 0,5%) , in perioada infloririi si cresterii frunzelor se aplica 2-3 tratamente cu unul din urmatoarele produse : Rovral, Ortiva, Polyram, Captan ; dupa recoltarea fructelor se recomanda aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza .
                      Ofilirea vasculara produsa de ciupercile din genul Verticillium – aceasta ciuperca infesteaza radacinile si vasele conducatoare, ducand la blocarea acestora ; determinand ofilirea si uscarea plantelor afectate. Plantele pot sa prezinte simptomul de usoara ofilire in timpul zilei, urmata de o aparenta revenire seara si noaptea. Pe masura ce evolueaza boala, frunzele se deschid la culoare, se ingalbenesc si cad, incepand de la baza lastarului si progresand spre varf. La taierea transversala a unei tulpini afectate se pot observa vasele conducatoare brunificate. Ciuperca poate patrunde in planta prin diferite rani provocate de nematozi, insecte, lucrari tehnologice.
                         Prevenirea si combaterea acestei ciuperi se realizeaza prin : folosirea la infiintarea plantatiei a soiurilor rezistente ; se va evita infiintarea de plantatii pe solurile pe care au fost cultivate legume ; se vor strange si se vor inlatura resturile din plantatie ; se vor inlatura din plantatie plantele afectate ; se vor aplica tratamente chimice la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC ; se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva).

 

2 comentarii la “BOLILE MURULUI

    • Buna ziua, de regula coardele de mur trebuie inlocuite la fiecare 2 ani. Este un proces fiziologic normal. Murul emite anual tulpini noi din zona coletului. Lastarii de mur traiesc 2 ani, in primul an se dezvolta, in al doilea an fructifica dupa care se usuca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.