NUCUL – INFORMATII PRIVIND PLANTAREA SI INGRIJIREA

                       Nucul (Juglans regia) este un arbore de talie mare, poate ajunge pana la 30 metri inaltime. Trunchiul este puternic, scoarta este neteda de culoare cenusie. Nucul formeaza o coroana ramificata, cu ramuri puternice; frunzele sunt mari, eliptice cu marginea intreaga. Fructul este o drupa sferica, bogata in uleiuri, denumita popular nuca. Este una din cele mai importante plante de cultura, avand intrebuintari in industria alimentara, industria lemnului, dar si ca planta decorativa. Nucile contin mari cantitati de calciu si magneziu ,  deasemenea nucile mai contin grasimi, substante proteice, hidrati de carbon, substante minerale, vitamine (A, B, C, P).
                           INFORMATII PRIVIND CRESTEREA SI FRUCTIFICAREA
                       Radacinile nucului se dezvolta in functie de proprietatiile solului , masa de radacini se situeaza la adancimea de 20-60 cm.; cresterea radacinilor este continua, dar cu intensitati diferite in functie de perioada de vegetatie. Partea aeriana se dezvolta greu in primii 2-3 ani de livada, dupa primii ani cresterile se intensifica, iar pomii ating inaltimi de 20 de metri.  Nucul iese din repausul vegetativ dupa ce temperaturile au valori medii de 9 grade Celsius. Nucul formeaza doua tipuri de flori: cele femeiesti si cele barbatesti , ele pot inflori simultan sau la intervale diferite. Pentru o buna fructificare in livada se planteaza 3-4 soiuri diferite ce infloresc in acelasi timp. Nucul intra pe rod dupa 5-8 ani de la plantare, iar productiile maxime se obtin la 10 ani de la plantare. Pomul produce fructe  pe o perioada cuprinsa intre 30 si 100 de ani. Are cea mai mare longevitate dintre specile pomicole cultivate la noi in tara.
                              INFORMATII REFERITOARE LA CLIMA SI SOL
 
                       Nucul iubeste caldura , in perioada de repaus vegetativ pomii maturi rezista la temparaturi de – 20 grade Celsius; florile si lastarii sunt afectati de temperaturi mai mici de -2 grade Celsius. Temperaturile excesive din timpul verii sunt daunatoare nucului, pentru a evita arsita nucul se va planta pe versantii cu expozitie nordica.Nucul se dezvolta bine in zonele unde cad anual 600-700 mm precipitatii ,  lipsa apei afecteaza pomii , ei au cresteri mici si formeaza un numar mic de muguri, productia fiind slaba. Nucul este sensibil la stagnarea apei in sol. Acesta valorifica toate tipurile de sol, cele mai mari productii se obtin pe cele permeabile, fertile cu o textura usoara; in conditii de irigare se poate planta pe nisipuri.
                             INFORMATII PRIVIND PREGATIREA TERENULUI
 
                    Terenul pe care se va infiinta livada de nuc trebuie sa fie ferit de brumele tarzii de primavara, dar si cele din toamna. Daca plantatia se infiinteaza pe un teren care a fost utilizat ca livada, terenul se pregateste cu 3-4 ani inainte ; pentru refacerea structurii solului si eliminarea focarelor de infectie terenul se poate cultiva cu ierburi perene, leguminoase sau cereale; plantele premergatoare trebuie eliminate de pe viitoarea plantatie cu cel putin sase luni inainte de plantare. Daca parcela este puternic infestata cu buruieni sau a fost cultivata cu ierburi perene, se pot aplica urmatoarele erbicide: Roundup Classic, Roundup Energy.
                    In anul in care urmeaza sa se realizeze plantarea terenul se fertilizeaza cu 40-60 t /ha gunoi de grajd si 300-400 kg ingrasamant complex NPK. Se recomanda desfundarea terenului (la 60 cm), pentru ca radacinile pomilor sa se dezvolte usor, daca nu se poate efectua aceasta lucrare, solul se sapa manual. Corpurile straine din sol si radacinile altor specii se aduna si se elimina din parcela. Pentru o plantare de precizie se poate realiza pichetarea terenului ,  operatiunea care costa in marcarea pozitie fiecarui pom pe teren .
                              INFORMATII PRIVIND PALNTAREA
                  Nucul este sensibil la transplantare, motiv pentru care se vor utiliza puieti cu varsta de 2-3 ani (suporta cel mai bine transplantarea). Plantarea nucului este recomandata sa se faca toamna  , in acesta perioada puietii sunt in repaus vegetativ si se adapteaza usor conditiilor din livada ; pana in primavara ranile de pe radacini se vor vindeca iar pomul va porni bine in vegetatie. Pe suprafete mici nucul se poate planta primavara devreme. Plantarea nucului este recomandata sa se faca la o distanta de 10 metrii intre randuri si la o distanta de 8 metrii intre pomi pe rand.
                Inainte de a planta pomul se va efectua fasonarea radacinilor , operatiune ce consta in inlaturarea portiunilor vatamate si de a netezi ranile de pe radacina, radacinile moarte se inlatura complet iar cele vii se scurteaza cu 7-8 cm; fasonarea urmareste mentinerea unui sistem radicular cat mai sanatos. Fasonarea se realizeaza doar daca puietul a fost scos din sol recent. Dupa fasonare urmeaza mocirlirea radacinilor, care reprezinta introducerea radacinii intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa; stratul de mocirla are rolul de a asigura o umiditate mai mare in jurul sistemului radicular. Mocirla trebuie sa aiba consistenta smantanii. Daca puietii au fost transportati pe distante mari, inainte de mocirlire se introduc intr-un vas cu apa timp de 2 ore,  pentru rehidratarea radacinilor.
                Plantarea propriu zisa: Aceasta etapa incepe prin saparea gropii ,daca terenul nu a fost lucrat groapa trebuie sapata cu 2-3 luni inainte si sa fie cat mai mare ; sunt recomandate urmatoarele dimensiuni: 100 x 100 x 80 cm. Daca terenul a fost lucrat corespunzator groapa se sapa cu 1-2 zile inainte sau chiar in aceeasi zi (pentru a nu pierde apa din sol) , in acest caz groapa va avea urmatoarele dimensiuni: 60 x 60 x 60 cm. La baza gropii se introduce un amestec format din pamant fertil scos din partea superioara a gropii si gunoi de grajd bine descompus. Puietul se introduce in groapa astfel incat radacina sa stea pe stratul fertil de la baza, dupa ce radacinile au fost acoperite cu 10 cm de sol se excuta prima tasare a solului. La plantare trebuie sa se realizeze un contact strans al radacinilor cu solul, adancimea de plantare se calculeaza astfel incat punctul de altoire sa fie la 3-4 cm deasupra solului si orientat spre nord. Dupa plantare langa puiet se introduce un tutore, iar solul se uda bine. In jurul pomului se poate pune un strat de mulci , mulcirea mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor, conserva apa din sol si reduce numarul lucrarilor de intretinere. Puietul poate fi invelit cu materiale de protectie impotriva rozatoarelor sau livada va fi ingradita.
                            INFORMATII PRIVIND LUCRARILE DE INTRETINERE
                   Primavara terenul se sapa si se mentine curat, stratul de mulci din jurul pomilor se improspateaza. Cele mai importante lucrari de intretinere sunt taierile , ele au rolul de a forma coroana pomului si de a mentine un echilibru intre cresterile vegetative si fructificare.
                  Taierile la nuc se fac in verde (vara) ,nu sunt recomandate taierile in perioada de repaus vegetativ, deoarece pomul se vindeca foarte greu. In prima primavara de la plantare pomul se scurteaza la inaltimea de 70 cm. Pe timpul verii varful lastarilor se ciupeste (se taie o mica parte din varf). In primul an nu se efectueaza alte taieri .
                  In primavara anului al doilea toti lastarii se elimina, se va lasa doar lastarul de prelungire al axului principal ; de pe tulpina principala vor porni alti lastari. In timpul verii varful acestor lastari se ciupeste (se taie o mica parte din varf).
                 In anul al treilea, primavara, pomul are o inaltime de 180-200 cm, el se scurteaza la inaltimea de 150 cm. Vara toti lastarii pana la inaltimea de 100 cm se inlatura, pe portiunea superioara (100-150 cm) se lasa 3-4 lastari amplasati uniform pe axul principal ; astfel s-a format coroana pomului.
                Dupa ce pomul va intra pe rod, se vor realiza taierile de intretinere. ; se elimina ramurile concurente, lastarii lacomi, ramurile crescute pe partea superioara a ramurilor si crengile care se suprapun si impiedica patrunderea luminii. Ramurile imbatranite se reduc pentru a stimula aparitia unor noi ramuri de rod. In cazul pomilor batrani aflati la sfarsitul perioadei de rodire taierile trebuie sa fie severe , se scurteaza ramurile de 5-6 ani prin care dimensiunile coroanei se reduc cu 30 % ; ranile mai mari de 4-5 cm se acopera cu mastic.
               Pana la intrarea pe rod terenul din livada se mentine curat sau se cultiva cu plante furajere, plantele cultivate nu trebuie sa concureze cu pomii pentru apa si hrana. Cand plantatia a ajuns la maturitate terenul se mentine lucrat sau cultivat cu plante pentru ingrasamant verde (Lolium Perene). Iarba se coseste repetat si se foloseste ca mulci. Pe terenurile in panta, pentru a preveni eroziunea, terenul se mentine inierbat. ; cea mai practica solutie este erbicidare (dupa 3 ani de la plantare) si se pot folosi urmatoarele produse: Centurion, Agil, Fusilade Forte, Pantera, Leopard.
              Fertilizarea este necesara in livezile tinere pentru a stimula cresterea vegetativa. Ingrasamintele se aplica localizat, sub coroana. In plantatile tinere se aplica ingrsaminte pe baza de azot, in doze de 0.5 kg azot substanta activa pentru un pom ; dupa ce plantele au intrat pe rod se aplica 300-400 kg ingrasaminte complex /ha, aplicat in trei reprize. (primavara devreme, dupa formarea fructelor si toamna) .
               Irigarea este obligatorie in zonele cu deficit de precipitatii si in cazul plantatiilor tinere ; in cazul plantatilor tinere se aplica 2-3 udari cu norme de 300 metri cubi/ha. Daca plantatia este matura se aplica 3 udari cu norme de 600 metri cubi/ha , irigarea se poate face pe brazde sau prin picurare; se evita irigarea prin aspersiune pentru a reduce aparitia bolilor foliare.
               Nucul este afectat de o serie de boli, dintre cele mai pagubitoare sunt arsura bacteriana si antracnoza, acestea pot compromite recolta, iar in cazul atacurilor puternice pot distruge intreaga livada. Pentru a distruge focarele de infectie din livada, se aplica tratamente in timpul repausului vegetativ (iarna), tratamentele se vor aplica iarna cand temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.
              Pentru combaterea bolilor se aplica produse pe baza de cupru ,primul tratament se aplica dupa caderea frunzelor. A doua stropire cu produse pe baza de cupru se face primavara, la dezmugurit; substantele se dizolva in apa si se pulverizeaza pe toata suprafata pomilor, de la baza solului si pana la nivelul crengilor( Zeama Bordeleza, Champ, Funguran). Tratamentele se aplica in zile insorite, cu temperaturi peste 6-7° C, astfel incat solutia sa nu inghete pe plante, la 7-10 zile de la aplicarea tratamentelor cuprice se face o stropire cu ulei horticol (150 ml la 10 l de apa ; ex: Confidor Oil sauOvipron).
                               INFORMATII PRIVIND RECOLTAREA
              Recoltarea incepe la sfarsitul toamnei, cand nucile incep sa cada din pom, maturarea fructelor se face treptat, fiind necesara recoltarea esalonat in 2-3 reprize. Recoltarea consta in adunarea de pe sol a fructelor cazute , recoltarea se poate grabi prin scuturarea nucilor. Nu se recomanda baterea pomilor, deoarece ramurile de rod se pot rupe , scuturarea in 2-3 reprize, la intervale de 5 zile asigura o recoltare totala. Daca nucile s-au recoltat impreuna cu invelisul verde, el poate fi inlaturat usor daca fructele se introduc in apa rece timp de 2-3 ore; pentru a scoate miezul intreg din nuca acestea se scufunda timp de o ora in apa fierbinte.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.