BOLILE SI DAUNATORII AFINULUI

                  Mumificarea fructelor de afin (Molinia vaccinii-corymbosi).
Ciuperca ataca ramurile si florile,tufa avand aspectul unei plante afectate de ger.                      Ciuperca patrunde in ovarul florii ,se dezvolta odata cu fructele tinere iar cand acestea ajung la maturitate se ingalbenesc,putrezesc si cad.
Combaterea aparitiei mumificarii fructelor se poate realiza pe cale agrotehnica si pe cale chimica.
Pe cale agrotehnica se realizeaza prin strangerea fructelor mumificate (putrezite si uscate),reducandu-se simtitor rezerva de infectie.
Pe cale chimica se realizeaza cu ajutorul fungicidelor: Zeama Bordeleza,Tilt 250 EC,Bumper 250 EC.
Arsura ramurilor (Phomophis sp.)
Arsura ramurilor la afin se intalneste frecvent pe tufele slabite din plantatiile cu exces de apa si datorita neintretineri corecte a culturii.
Simptomele bolii apar mai intai pe ramurile scurte, apoi se extind si la celelalte ramuri din coroana. Frunzele se ofilesc si devin brune, plantelor le scade rezistenta la ger.
Combaterea se face prin evitarea factorilor care duc la slabirea plantelor:excesul de apa, seceta, fertilizarea excesiva sau lipsa hranei.
Ca mod de combatere se taie toate partile infectate si se ard.
Mucegaiul cenusiu al fructelor (Botrytis cinerea).
Mucegaiul cenusiu al fructelor este produs de ciuperca Botrytis cinerea,ataca cel mai frecvent florile si fructele.
Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie.Fructele atacate se inchid la culoare,se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si incep sa putrezeasca.
In anii ploiosi atacul se poate manifesta si pe tulpini,prin aparitia unor pete de culoare brun-deschis. Atacul se confunda uneori cu Didymella applanata.
La un atac mai timpuriu fructele se mumifica si raman lipite de receptacul.
Prevenirea aparitiei mucegaiului cenusiu se poate realiza prin igiena culturii,respectarea distantelor de plantare si efectuarea taierilor corespunzatoare.
Combaterea pe cale chimica se realizeaza cu ajutorul fungicidelor: Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Signum WG etc.
In anii obisnuiti se fac 2-3 tratamente,in anii ploiosi 3-4 tratamente.
Cancerul tulpinilor de afin.
Cancerul tulpinilor este produs de două ciuperci: care se manifestă prin pete mici roşiatice pe tulpini având în centru o cicatrice în partea bazală a acestora şi care se manifestă prin apariţia pe tulpini în primul an de atac a unor ridicături largi conice de culoare roşiatică. În anul următor umflăturile se decolorează,căpătând culoarea gri, se măresc şi crapă.
Arsura ramurilor – sp. Phomopsis
Aceasta este intalnita în plantaţiile cu exces de apă, fertilizate în exces sau nefertilizate şi neîntreţinute. Boala se manifestă prin apariţia unor pete roşiatice care cresc până la 1 cm în diametru. Sunt atacate mai întâi ramurile scurte dupa care se extind şi la celelalte ramuri. Frunzişul se ofileşte şi devine brun.
               Descrierea si combaterea daunatorilor.
Cicada gheboasă a pomilor- F. Ceresa bubalus Combatere.
Dăunătorul iernează în stadiu de ou,în inciziile făcute pe ramuri şi dezvoltă o singură generaţie pe an. Din cauza inciziilor,circulaţia sevei se întrerupe iar ramurile nu se mai dezvoltă normal şi în cele din urmă se usucă.
Măsurile preventive au un rol important în diminuarea atacului: tăierea şi arderea lăstarilor cu ponte, distrugerea buruienilor – gazda principală a larvelor,aplicarea unui tratament fitosanitar la finalul repausului vegetativ.
Gargarita florilor de afin.
Insecta este mica,de culoare rosie si ierneaza ca adult.Primavara depune oua in muguri,la baza florilor. Larvele consuma toate partile florii, inclusiv ovarul. Florile nu se deschid,ele se ofilesc si cad.
Aceasta insecta se poate combate cu insecticide aplicate in fenofaza dezmuguritului.
Gargarita fructelor de afin.
Insecta hiberneaza in sol, sub frunzis si devine activa primavara la inceputul infloririi,hranindu-se cu frunze si flori. Aceasta are culoarea brun-inchis,cu pete deschise pe spate si cu patru umflaturi pe aripi.
Combaterea se face cu insecticide:
-primul tratament se face inainte de inflorit;
-al 2-lea tratament se face dupa legarea fructelor.
Alti daunatori care pot sa apara in cultura afinului sunt: musca afinului, cicada, viermele fructelor,paduchii testosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.