CUM SE INTRETINE TOAMNA GARDUL VIU ?

             Un gard viu arata bine atunci cand este bine intretinut ,iar venirea toamnei inseamna pentru aceste tufe trecerea intr-o alta etapa.Toamna este momentul ideal pentru a-l cosmetiza si a-l pregati pentru sezonul rece.
                               Toaletarea
Pana la sfarsitul lunii octombrie trebuie efectuata o tundere a gardului viu. E important sa nu se depaseasca aceasta data, deoarece temperaturile scazute care risca sa apara le-ar putea provoca degeraturi capetelor taiate si inca nevindecate.
Tunderea gardului viu se face utilizand un trimmer electric sau clasice foarfece de gradinarit. Prin tundere se stimuleaza productia de muguri la extremitatea exterioara a arbustului.Curatarea trebuie sa se faca atent,astfel incat lumina soarelui sa patrunda in interior ca sa ii favorizeze o dezvoltare armonioasa.
Un gard viu rau ingrijit va creste in forma literei „V”, mai exact subtire la baza si foarte stufos in varf.Crengile de jos sunt umbrite de cele de sus si nu lasa aerul si lumina sa patrunda, ceea ce va duce la o desfrunzire automata.Forma ideala este cea a literei „A”, adica o baza mai lata si un varf ingust. Ingrijirea gardului viu trebuie sa urmareasca prin tundere obtinerea formei”A”.Tunderea va incepe de jos,mentinand astfel controlul formei.
Tratamente
Toamna este perioada in care ar trebui aplicate o serie de tratamente. Din cauza umezelii aerului din aceasta perioada,planta poate fi atacata de ciuperci. Pentru combaterea lor se vor folosi fungicide achizitionate din magazinele de specialitate.
In lunile de iarna, gardul viu se stropeste cu solutii uleioase care combat larvele diverselor insecte ce ataca gardurile in sezonul rece.
Daca aveti un gard viu din foioase,se vor aduna frunzele care au cazut si se asaza la baza tulpinii ca un strat protector,ferindu-le astfel de temperaturile foarte scazute din urmatoarea perioada.
La cel de conifere se indeparteaza crengutele moarte deoarece pot reprezenta o sursa de infectie.
Pamantul poate fi mulcit folosind scoarta de copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.