CUM SE POATE MODIFICA PH-UL SOLULUI ???

                  Valoarea pH-ului solului din gradina influenteaza in mod direct dezvoltarea plantelor. O aciditate prea mare sau un sol prea alcalin poate avea efecte nefaste asupra legumelor, fructelor si florilor.
Plantele se dezvolta armonios in cele mai diferite tipuri de sol.Azaleele, rododendronii si afinele se simt excelent in pamant acid,cu un pH cuprins intre 5.0 si 5.5. Legumele, ierburile si cele mai multe plante ornamentale prefera solul usor acid,cu pH-ul intre 5.8 si 6.5 (nivelul 7 reprezentand zona neutra, intre acid si alcalin).
Un rol in stabilirea pH-ului solului il joaca anumite tipuri de substante nutritive care se impart in trei categorii:
-primare
-secundare
-micronutrienti
Substantele nutritive primare sunt:azotul, fosforul si potasiul. Pentru a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de acestea in cantitati relativ mari.
Calciul, magneziul si sulful sunt substante nutritive secundare care sunt prezente in cantitati mai reduse decat cele primare, insa sunt esentiale pentru buna dezvoltare a plantelor.Zincul si manganul sunt micronutrienti,plantele au nevoie de acestea in cantitati foarte reduse.
Deficientele de substante nutritive secundare si micronutrienti pot fi corectate daca solul are un pH optim pentru plantele pe care le hraneste.
                              Cum se mareste pH-ul solului ?
                 Pentru a scadea aciditatea solului, cea mai raspandita metoda este aceea de a imbogati pamantul cu diverse materii care contin si var. Cu cat particulele de var sunt mai fine,cu atat actiunea sa in sol este mai rapida. In functie de tipul pamantului, pentru ajustarea nivelului pH-ului va fi necesara o cantitate diferita de var.Inainte de marirea ph-ului solului trebuie sa se aiba in vedere textura solului,materiile organice pe care acesta le cuprinde, dar si plantele care urmeaza sa fie cultivate.
Pentru a se stabili cantitatea de var ce trebuie adaugata pentru a se obtine ph-ul dorit,se va testa pe o bucata de pamant. Mostrele trebuie luate toamna,pentru a pregati solul pentru cultura din anul urmator.
Indiferent de momentul in care alegi sa iti tratezi solul cu var,aceasta substanta trebuie lasata sa actioneze 2-3 luni inainte de a cultiva plante.
                                  Cum se scade pH-ul solului ?
                 Substantele folosite pentru a scadea pH-ul solului sunt sulfatul de aluminiu si sulful. Sulfatul de aluminiu are un efect rapid datorita aluminiului care produce aciditate de indata ce se dizolva in sol. Sulful are nevoie de o anumita perioada de timp si este ajutat sa sporeasca aciditatea solului de bacteriile prezente in pamant.

Un comentariu la “CUM SE POATE MODIFICA PH-UL SOLULUI ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.