EUDEMISUL SAU MOLIA VIȚEI DE VIE

 

 

 

 

Molia viței de vie este o insectă   periculoasă, care produce pagube însemnate, afectând atât influorescențele, cât și ciorchinii. Molia apare în podgoriile din Oltenia, Dobrogea, Moldova de Sud, SE Moldovei și în Transilvania.
Fluturele moliei viței de vie are anvergura aripilor de 1,8-2 cm, iar corpul de 0,8 cm lungime. Aripile anterioare prezintă pete de culoare brună alternând cu zone deschise de culoare cenușiu-albăstruie, iar cele posterioare sunt cenușii cu franjuri. Larva are 1,2 cm lungime, corpul colorat brun-verzui, verde deschis, sau chiar verde-cenușiu. Molia viței de vie are 2-3 generații pe an și iernează sub scoarța exfoliată a butucilor sau coardelor în stadiu de nimfă protejată de un cocon de mătase de culoare albă.
Fluturii apar la sfârșitul lunii mai sau iunie și zboară seara la temperaturi peste 15ﹾ C. Femela primei generații depune până la 80 de ouă pe bobocii floriferi, codița, rahis, frunze și lăstari. În intervalul iunie-iulie femela celei de-a doua generații își depune ouăle pe boabele verzi sau în pârgă ale strugurilor. În partea de Sud a țării apare și a treia generație care își depune ouăle pe boabele în pârgă.
Semnele atacului se observă prin prezența larvelor și a mătăsii pe ciorchine, sub scoarța butucilor, crăpăturile aracilor sau coardelor mai bătrâne ce se exfoliază. În luna iunie apar larvele primei generații, care se hrănesc cu bobocii floriferi (o singură larvă afectează între 3 și 70 de boboci) și boabe tinere (o singură larvă atacă până la 22 de boabe).
Atacul cel mai destructiv este datorat celor din a doua generație (luna iulie) și din a treia generație (luna august) care găuresc boabele efectiv și consumă pulpa dând astfel posibilitatea instalării putregaiurilor.
Atacul moliei viței de vie poate fi monitorizat cu ajutorul capcanelor, amplasate la nivelul ciorchinilor. În cazul în care sunt capturați peste 100 fluturi/capcană/săptămână, se impune necesitatea efectuării unor tratamente cu insecticide specifice pentru combaterea moliei viței de vie.
Printre insecticidele utilizate pentru combaterea moliei viței de vie sunt:
– Karate Zeon – 0,15 l/ha;
– Mospilan 20 SG – 250 gr/ha în 1000 l apă;
– Vertimec 1,8% EC – 0,75-1 l/ha.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.