GRAURII – DUȘMANII CULTURILOR HORTICOLE

  Graurul (Sturnus Vulgaris) este un dăunător deosebit de periculos pentru culturile horticole, întrucât se hrănește cu fructele acestora (chiar în perioada de coacere) producând pagube de peste 50% din producție.

Graurul este o pasăre migratoare ce ajunge la noi în țară devreme și pleacă târziu. Graurul preferă habitate ca: păduri, pășuni din zona de câmpie și deal. Este o pasăre submijlocie, având un cioc drept-lung și ascuțit cu penaj brun-întunecat, reflexe metalice-vișinii cu pete mici și albe. Graurii consumă o hrană variată formată din reptile, viermi, moluște, insecte și fructe. Graurii zboară rapid, zgomotos în stoluri mari, aproape de sol. Se deplasează ușor și pe sol, furișându-se pe sub culturile horticole și observând cu grijă fructele coapte sau pârguite atât de necesare în hrana acestora.

Graurii reprezintă o mare problemă atât pentru fermele de viță de vie, arbuști și pomi fructiferi, cât și pentru grădinile populației care sunt frecvent și agresiv atacate de aceste păsări. Combaterea graurilor presupune luarea unor măsuri speciale care sunt costisitoare și încarcă costurile de producție.

Cea mai eficientă metodă presupune protecția culturilor cu ajutorul plasei de protecție împotriva păsărilor –  este o metodă destul de costisitoare întrucât presupune cheltuială atât cu plasa, cât și cu forța de muncă pentru a monta și demonta plasa de protecție. O astfel de plasă poate rezista până la 10 ani și crează bariera de protecție ideală( https://pomfruct.ro/plasa-contra-pasarilor-4160ne-ortoamica-4x250m/392.htm )

O altă măsură frecvent utilizată constă în generarea de sunete puternice  (peste 100-120 decibeli) cu ajutorul diferitelor echipamente ce pot genera aceste sunete, cum ar fi tunurile de speriat păsări. Aceste echipamente trebuie să fie utilizate conform reglementărilor legale în vigoare referitoare la zgomot, dacă sunt folosite în zone locuite.

Măsurile vizuale sunt eficiente, dar nu 100%, doar în combinație cu alte măsuri. Se pot utiliza sperietori umane, cd-uri ce se agață în locuri vizibile pentru păsări, folie de staniol, bandă de speriat păsările, zmeie ce reprezintă un șoim sau o bufniță.

O altă măsură costisitoare constă în utilizarea unor prădători naturali dresați (șoimi, acvile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.