INFORMATII PRIVIND CULTURA AGRISULUI

               Agrisul este un arbust fructifer puternic ramificat,prevazut cu ghimpi lungi de pana la 7-15 cm care sunt dispusi cate unul sau trei la baza mugurelui pe tulpini.
              Agrisul poate atinge inaltimea de 60-150 cm are fructe ovoidale de culoare verde, galbuie sau rosiatica. Gustul dulce-acrisor variaza simtitor ca intensitate de la o specie la alta fapt ce face de multe ori dificil consumul fructelor in stare proaspata. Contine mult fosfor, calciu, potasiu si vitamina C. Fructele proaspete contin mai mult de 80% apa alaturi de proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale.
              Fructele de agris se consuma in stare proaspata, gatite sau prelucrate sub forma de dulceata, gem, compot, suc, must, vin etc.
              Agrisele sunt eficiente in cresterea imunitatii organismului si sunt antioxidanti foarte puternici. Vitamina C existenta in agrise ajuta la reducerea colesterolului din sange prin dilatarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale.
              Este o cultura foarte timpurie, agrisul  infloreste la mijlocul lui mai, cand temperatura aerului atinge valori de 7-16 grade Celsius, rezista foarte bine la ingheturi.
Agrisul se autopolenizeaza, de aceea este recomandat sa se sadeasca doua-trei soiuri pe acelasi parcela in camp. Are o radacina ce patrunde in sol pana la 50 cm si ii asigura umezeala in anii secetosi.
              Agrisul este o specie iubitoare de lumina,dar se adapteaza usor la conditiile de semiumbra.
              Agrisul nu este pretentios fata de temperatura. In perioada de repaus rezista la -32 grade Celsius, iar radacinile pana la -18 grade Celsius. Florile si fructele mici rezista pana la temperature de  -4 grade Celsius,in functie de umiditatea din mediul ambiant. Nu suporta arsitele mari din timpulverii. Temperatura ridicata asociata cu seceta duce la desfrunzirea prematura a plantelor.
              In perioada de vegetatie agrisul are nevoie de cel putin 350-400 mm precipitatii, din care 150 mm in luna mai-iunie.   Nu poate fi cultivat in zonele in care cad mai putin de 600 mm precipitatii annual.Pentru corectarea aportului se apa se folosesc sistemele de irigatii prin picurare sau prin astersiune.
              Agrisul da rezultate bune daca se amplaseaza pe terenuri fertile, drenate, cu nivelul apei freatice sub 1,2 m, cu pH-ul solului acid sau slab acid (4,8-5,2), cu textura lutoasa sau luto-nisipoasa.
              Plantarea se realizeaza toamna dupa caderea frunzelor sau primavara foarte devreme, pana la umflarea mugurilor.  Distanta de plantare este de 1,5 m intre randuri si 0,5 m intre plante pe rand (pentru plantatii familiale). Radacinile plantei vor fi rasfirate pe musuroiul de pamant de la baza gropii, dar inainte se mocirlesc cu un amestec de gunoi de grajd, pamant de telina si apa, pentru a realiza un  contact mai bun cu solul.
              La forma tufa, in anul I, dupa plantare tulpina se scurteaza la 15-20 cm, in cursul verii se aleg 3-4 lastari mai vigurosisi bine plasati, ceilalti se suprima de la punctul de insertie.
In primavara anului  II cele 3-4 tulpini se scurteaza cu 1/3-1/4 din lungime, iar in cursul verii se aleg 2-3 lastari crescuti in zona coletului care, in primavara anului III, se vor scurta la 4-5 muguri, pe cand ramurile de doi ani se lasa intacte.
              In anul III, in cursul perioadei de vegetatie se aleg noi lastari plasati in zona coletului, care in primavara anului IV se vor scurta la 4-5 muguri.
In primavara anului IV se inlatura, prin taiere, ramurile afectate de ger, ranite, uscate iar pe fiecare cep din anul precedent se aleg cate doua ramuri bine dezvoltate care se scurteaza cu 1/3sau 1/4 din lungime.
              La finele anului IV fiecare tufa va avea: trei ramuri de trei ani, bine garnisite cu ramuri de rod; 4-6 ramuri de doi ani la fel garnisite cu ramuri de rod; 4-6 ramuri de 1 an fara ramuri de rod si 2-3 cepi. In total, tufa este formata din 11-15 ramuri de schelet si 2-3 cepi pe care se vor forma noi ramuri deschelet. In anul V taierile se fac ca si in anul IV.
              Taierile de intretinere si fructificare se realizeaza prin indepartarea din tufa a ramurilor uscate, rupte, bolnave, inghetate, situate prea jos si a celor care produc indesirea tufei. Ramificatiile ramurilor de schelet se scurteaza la 20-25 cm. Elementele de schelet mai batrane de 5-7 ani se elimina din tufa, iar din zona coletului se aleg 3-4 cresteri anuale, care se scurteaza la 4-5 muguri.
              Dupa anul al treilea  solul se intretine ca ogor lucrat sau ogor cu ingrasaminte verzi.
Ogorul lucrat se realizeaza prin executarea, toamna, a unei araturi fara cormana la adancimea de 12-14 cm, iar in cursul perioadei de vegetatie se fac 5-6 prasile la 6-8 cm adancime pe randul de plante si se mobilizeaza solul intre randuri la 10-12 cm.
             Daca solul este slab aprovizionat cu substante nutritive se aplica 30-35 t/ha gunoi de grajd, 100 kg N, 65 kg P2O5 si 120 kg K2O.
             Gunoiul de grajd, ingrasamintele pe baza de fosfor, potasiu si 1/3 din doza de azot se aplica toamna, iar 2/3 din azot primavara devreme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.