Gutuile sunt printre ultimile fructe care se coc in livada sau in gradina noastra , ele rezista la temperaturi apropiate de limita de inghet. Temperaturile scazute imbunatatesc gustul , aroma si parfumul gutuilor.
Gutuia are o forma diforma , este acoperita cu puf de culoare verde , in perioada de dezvoltare si de culoare galbena in perioada de maturitate.
Gutuile se recolteaza manual , fructele se aseaza direct in ladite , evitandu-se astfel deteriorarea si lovirea acestora.
Perioada de recoltare incepe din luna septembrie si se intinde pana la inceputul lunii noiembrie.
Pentru a fi identificat momentul optim pentru recoltarea gutuilor se va urmarii :
-culoarea fructelor
-puful , atunci cand gutuia a ajuns la maturitate , acesta se poate sterge cu usurinta.
-mirosul fructelor , cand acestea au ajuns la maturitate mirosul acestora este foarte puternic.
-gutuile se desprind cu usurinta de pe ramuri cand acestea au ajuns la maturitate.
-gutuile sunt fructe care se coc si dupa ce sunt culese , motiv pentru care acestea pot fi culese si inainte de a ajunge la maturitate.
Este recomandat ca recoltarea gutuilor sa se faca atunci cand au ajuns la maturitate deplina in pom , deoarece astfel se obtine gustul si aroma maxima.Gutuile pot fi pastrate in ladite , pe o perioada de 2-3 luni , in spatii racoroase.
Productia de gutui poate fi afectata negativ de doua boli care sunt foarte agresive cu pomul : focul bacterian si patarea bruna a frunzelor de gutui.