INFORMATII PRIVIND EXCORIOZA VITEI DE VIE

                   Aceasta boala este produsa de o ciuperca , care actioneaza prin patrunderea in tesuturile corticale ale plantei pe care le distruge.Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu in muguri sau ca picnidii pe scoarta albicioasa a coardelor. Primavara , odata cu crearea conditiilor optime de umiditate , se formeaza picnosporii , care contamineaza lastarii.
                  Chiar daca boala este caracteristica lastarilor , chiorchinilor si boabelor , atacuri sunt intalnite si pe frunze , mai ales pe partea superioara a acestora , unde se pot observa pete clorotice , ce au in centru puncte negricioase ; in unele cazuri limbul frunzei este deformat prezentand pete brune neunuforme.
                  Agentul patogen isi continua dezvoltarea pe tot parcursul verii ; sunt atacati atat lastarii cat si penduculii florali si ciorchinii . Toamna , scoarta coardelor poate deveni alba , luand forma , astfel picnidiile vor rezista peste iarna . Cei mai afectati sunt mugurii bazali , primii 3-5 muguri atacati nu mai pornesc in vegetatie in primavara , iar cordele atacate se detaseaza usor , determinand astfel degarnisirea butucilor atacati.
                 Factorii care determina aparitia acestei boli sunt zonele umede , cu fertilitate ridicata ,din regiunile de ses.
                 Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt : folosirea de material saditor controlat ; inlaturarea coardelor atacate si distrugerea lor ; folosirea in tratamentele de protectie a produselor omologate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.