INFORMATII PRIVIND PLANTAREA TRANDAFIRILOR PENTRU DULCEATA

 

 

 

 

 

 

                   Trandafirii pentru dulceata (pentru petale) se cultiva ca arbusti fructiferi , de la acestia se folosesc petalele pentru prepararea de dulceata , ulei de trandafir sau sirop.
                   Plantarea butasilor de trandafiri cu radacinile nude , serealizeaza odata cu intrarea in repaus vegetativ, dupa caderea primelor brume de toamna, care vor determina ingalbenirea si in final caderea frunzelor. Caderea totala a frunzelor indica intrarea trandafirului in repaus vegetativ si inceperea sezonului de plantare.
                   Perioada pentru plantarea trandafirilor de dulceata este toamna si primavara , inainte de intrarea in vegetatie.
                   Inainte cu 2-3 luni de plantare , se face o aratura foarte adanca ,la 40cm; operatiunea se finalizeaza cu nivelarea si maruntirea solului.Se realizeaza deasemenea si fertilizarea solului , prin incorporarea a 20t/ha gunoi de grajd fermentat si 100kg/ha de NPK(18:32:16).
                   Distanta de plantare pentru trandafirii de dulceata este de 1,5-2 metri intre randuri si 1-1,2 metri intre plante pe rand.Inainte de plantare terenul se picheteaza.
                  Gropile se sapa pe soluri fertile – mijlocii sau usoare , 40X40 si o adancime de 40cm. La solurile argiloase groapa va avea urmatoarele dimensiuni : 60X60 si o adancime de 60cm.
                  Inainte de planteare , radacinile se vor fasona.Fasonarea este operatiunea prin care se scurteaza radacinile mai lungi , se inlatura radacinile traumatizate, mucegaite , ruptesau uscate.
                  Dupa fasonarea radacinilor , se va realiza mocirlirea radacinilor . Mocirlirea consta in introducerea radacinilor intr-o mocirla obtinuta din : pamant galben sau argilos , balega proaspata de vaca si apa , toate acestea se amesteca pana se obtine o pasta de consistenta smantanii.
                  Mocirlirea radacinilor se face pana la colet(zona dintre radacina si tulpina).Mocirlirea contribuie la cicatrizarea ranilor rezultate in urma fasonatului si asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul.Mocirlirea are si ca scop emiterea de noi radacini , datorita faptului ca balega de vaca contine auxine , substante care au un rol important in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor.
                  Puietii de trandafir se planteaza imediat dupa ce au fost mocirliti.Trandafirul se aseaza in  groapa cat mai drept posibil, astfel incat coletul sa fie ingropat complet.Peste radaci se trage usor pamant, astfel incat sa patrunda intre acestea si radacina sa se aseze cat mai natural; dupa acoperirea radacinilor pamantul se taseza usor.
                  Dupa plantare ,ramurile trandafirul se scurteaza la 4-5 muguri (20cm).
                  Trandafirul se uda bine , 10l de apa/planta.

 

 

        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.