INFORMATII PRIVIND PADUCHELE LANOS AL VITEI DE VIE

             Femela adulta are corpul de culoare castanie, aproape neagra, piriform sau circular, turtit. Dorsal prezinta 3 striatiuni cuticulare, transversale. Lungimea corpului la femela este de 5-8 mm, iar latimea intre 3-5 mm. Tegumentul dorsal este prevazut cu glande filiere, lacipare si ceriere, iar ventral prezinta glande discoidale, localizate median in zona ultimelor segmente abdominale si numeroase glande cilindrice sericigene, a caror secretie formeaza sacul oviger.
Mascului are corpul alungit, de culoare roscata si este aripat, lungimea corpului este de 1.4-1.6 mm.
Este o specie polifaga, ataca numeroasele specii de plante ,cea mai importanta este vita de vie.Acest daunator este prezent si pe coacaz, plop, salcie, mesteacan, etc. Se inmulteste pe cale sexuata si partenogenetic. 
            Adultii apar la inceputul lunii august, aproximativ dupa intrarea in parga a soiurilor timpurii. Stadiul de larva de prima varsta dureaza 30-35 de zile, la inceputul lunii iulie are loc naparlirea si aparitia larvelor de varsta a doua. Dupa 20-25 de zile de hranire,la inceputul lunii august larvele naparlesc si apar adultii.
Paduchele lanos are o singura generatie pe an.
In cazul unor atacuri deosebit de puternice, datorita hranirii larvelor si eliminarii de catre acestia a unor secretii abundente,dulci, pe care se dezvolta o ciuperca saprofita (Fumago vagans).
Frunzele vitei de vie sunt acoperite de o pasla cenusie, aparand boala numita fumagina sau negreala vitei de vie. Aceasta boala impiedica asimilatia frunzelor,determinand totodata si reducerea calitativa si chiar cantitativa a productiei.
Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestui daunator sunt:                    
                     -in perioada de repaus vegetativ se fac tratamente cu substante pe baza de cupru( Zeama bordeleza (50 g/ 10 l apa), Champ (30 g/ 10 l apa) sau Funguran (30 g/ 10 l apa).
Dupa o perioada de 7-10 zile se aplica un ulei horticol precum Confidor Oil (150 ml/ 10 l apa) sau Nuprid Oil (150 ml/ 10 l apa).
-primavara, dupa aparitia frunzelor se aplica preventiv tratamente cu insecticidele Actara (1.5 g/ 10 l apa), Fastac Activ (5 ml/ 25 l apa), Mospilan (3 g/ 10 l apa).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.