INFORMATII PRIVIND RUJEOLA FRUNZELOR LA VITA DE VIE

Dintre soiurile sensibile la patarea rosie putem aminti : Feteasca alba , Pinot gris ; Grasa de cotnari , etc.
Petele pe frunze pot aparea inca din primavara ; ele au forme variabile si la inceput sunt mici , mai tarziu ele vor ocupa o mare parte a limbului , capatand culoarea galben – deschis pe margine si maronie spre centru interior pentru soiurile albe , iar la cele rosii culoarea va fi rosiatica , usor galbuie pe margine .
Rujeola sau boala petelor rosii este o micoza ce se manifesta in special pe frunzele vitei de vie ; atacul pe ciorchini este foarte rar intalnit , odata instalat devine extrem de pagubitor . Boala este favorizata de perioadele secetoase , iar atacul incepe de obicei pe frunzele din zona inferiora a butucului ; pe acestea ciuperca omoara celulele prin secretia de enzime toxice in lumenul vaselor conducatoare . Boala ierneaza in celulele frunzelor sub forma de miceliu, primavara ciclul se reia prin germinarea ascosporilor si aparitia petelor caracteristice la 2-3 saptamani dupa germinarea acestora .
Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : strangerea si inlaturarea din plantatie toamna a frunzelor atacate sau incorporarea acestora in sol la o adancime cat mai mare ; conducerea cat mai inalta a butucilor de vie .
In ultimii ani atacul a fost puternic limitat de efectul secunadar al unor produse destinate controlului manei si fainarii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.