INFORMATII PRIVIND FILOXERA VITEI DE VIE

           Filoxera (Daktulosphaira vitifoliae) este o insectă, dăunătoare a viței de vie, care atacă rădăcinile plantei din sol. Face parte din ordinul Hemiptera, subordinul Homoptera , familia Phylloxeridae.
Insecta este deosebit de periculoasă. Filoxera a pătruns în Europa și a fost depistată prima dată în Anglia. În țara noastră a ajuns în anul 1884 la Chitorani- Podgoria Dealul Mare, județul Prahova. Forma subterană a distrus rând pe rând toate plantele de Vitris Vinifera (Vița de vie Domestica sau Vița de vie cultivată sau Vița de vie Nobila), cu excepția celor cultivate pe terenuri nisipoase. Coarna neagră este unul din puținele soiuri cu toleranță la filoxeră, care a și rezistat atacului.
           Pentru stoparea distrugerilor provocate de filoxera s-a recurs la 2 metode:
Înlocuirea vițelor nobile pe rădăcini proprii cu viță de vie nobilă altoită pe portaltoi de viță de vie americană (Vitis berlandierii, Vitis riparia, Vitis rupestris);
Utilizarea de viță de vie HPD (Hibrizi Direct Producători), vițe de vie provenite din hibridări între vița de vie Nobila (Vitis Vinifera) și alte specii de vie (Vie Americana), obținând hibrizi cu rezistență la Filoxera radicola, boli și dăunători.
Este o insectă capabilă de o înmulțire foarte rapidă inclusiv partenogenetic (reproducerea prin ouă ce nu necesită fecundare) având numeroase generații pe an.
Filoxera este o afidă (păduche de plantă)cu un ciclu biologic complex (4 forme diferite):
Forma aeriană (filoxera galicolă sau filoxera frunzelor) – femelele depun ouă (o femelă depune până la 600 ouă) pe frunze în interiorul unei gale din care iau naștere noi exemplare de Filoxera. Forma galicolă este prezentă doar la vițele americane și la unele specii de HPD. Această formă se ține sub control cu insecticide specifice combaterii afidelor;
Forma subterană (filoxera radicolă sau filoxera rădăcinilor) este deosebit de periculoasă și conduce în câțiva ani la uscarea viței de vie. Femelele se găsesc în sol, unde se reproduc partogenetic, fiecare femelă depunând câte 100 de ouă. Xemplarele de filoxeră trăiesc pe rădăcinile viței de vie și se fixează prin trompa insectei de țesuturile plantei și se hrănesc sugând sucul celular. Filoxera atacă toate rădăcinile (mai tinere sau mai bătrâne) și suge sucul celular producând nodozități și tuberozități. Plantele atacate devin debile, iar în 5-10 ani se usucă.
Filoxera nu provoacă pagube la vițele americane și HPD deoarece stratul de suber din rădăcinile acestora este mai gros și nu poate fi străpuns de înțepăturile Filoxerei.
Forma aripată – unele exemplare radicicole se transformă în crisalidă și apar exemplare cu aripi (deasupra solului), care zboară ajutând la răspândirea dăunătorului;
Forma sexuată – exemplarele de filoxeră aripată se vor împerechea și vor depune ouă (oul de iarnă) sub scorța butucilor de viță de vie.
Ca măsuri de protecție împotriva filoxerei se recomandă:
Cultivarea viței de vie nobila pe rădăcini proprii pe solurile nisipoase . Cultura pe solurile nisipoase ale vițelor nealtoite este posibilă deoarece în sol filoxera circulă prin crăpături. Pe solurile nisipoase atacul filoxerei radicole este imposibil întrucât aceste soluri nu crapă.
Altoirea Viței de Vie Nobila pe proaltoi de viță de vie Americana (viță de vie rezistentă la atacul filoxerei radicicole). Efectuarea lucrărilor de copcit la vița de vie altoită (în primii ani de la plantare) pentru a împiedica emiterea de rădăcini din altoi (viță de vie nobilă), aceste rădăcini pot deveni ușor ținta filoxerei.
Cultivarea soiurilor HPD (Hibrizi Direct Producători), soiuri cu rezitență la filoxeră, boli și dăunători, dar cu numeroase alte dezvantaje, printre care acela de a nu se permite cultivarea a mai mult de 1000 mp de HPD.
Cultivarea soiurilor de viță de vie cu rezistență la filoxera radicicolă.
Combaterea la forma aeriană se face cu insecticide neonicotinoide înainte ca gala să se închidă complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.