INFORMATII PRIVIND PLANTAREA SI INGRIJIREA ZMEURULUI

             
                         Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer ce creste spontan in tarile din zona temperata , se prezinta sub forma de tufa cu lastari taratori si tulpini drepte arcuite la varf. Acest arbust a fost introdus in cultura datorita fructelor sale ce au o aroma specifica , ele sunt utilizate in industra alimentantara, farmaceutica si cosmetica ; fructele acestuia contin: acizi organici, zahar, fragarina, vitamine ( A, C, E, B1, B2, B5, B6), caroten, cianina, acid salicilic, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu si fosfor.
                          INFORMATII PRIVIND CRESTEREA SI FRUCTELE
                        Arbustul are un sistem radicular ramificat ce patrunde in sol pana la o adancime de 30-40 cm , pe radacini dezvolta muguri adventivi din care se vor forma drajoni. Ramurile tinere sunt erecte sau usor incliante spre varf ,pe aceste ramuri se formeaza lastarii numiti sarmenti, ce vor fructifica. Frunzele au petiolul lung, sunt dispuse altern pe ramuri si au forma ovat-lanciolata. Florile sunt hermafrodite si sunt asezate pe ramificatiile laterale aparute pe ramurile de un an. Fructul este o polidrupa de culoare rosie sau galbena, care la maturitate se desprinde usor de pe receptacul.
                            INFORMATII REFERITOARE LA CLIMA SI SOL
                        Zmeurul este pretentios fata de lumina , In conditii de iluminare buna produce fructe de calitate, formeaza muguri de rod pe toata tulpina, iar arbustul este rezistent la ger. Din punct de vedere termic, zmeurul are cerinte medii ; daca lemnul este bine maturat, arbustul rezista la temperaturi de pana la – 20 grade Celsius. Rezultate bune se obtin in zonele unde cad anual minim 700 mm precipitatii , pe langa umiditatea din sol, zmeurul necesita si umiditate atmosferica ridicata ; daca aceste conditii nu sunt indeplinite arbustul da productii mici si nearomate. Solul din viitoarea plantatie trebuie sa fie bogat in humus, permeabil, bine aerat , reactia solului (pH-ul) nu trebuie sa fie cuprins intre 5.6 si 6.5.
                           INFORMATII PRIVIND PREGATIREA TERENULUI
                      Zmeurul nu se planteaza dupa cartofi, tomate, vinete din cauza bolilor comune (verticilioza) , daca in jurul parcelei exista zmeuri crescuti spontan acestia se elimina ; cele mai bune rezultate se obtin dupa cereale paioase, porumb, tomate, varza, coacaze, agrise, etc.
                         Pregatirea terenului se face de toamana , dupa recoltarea plantei premergatoare toate resturile vegetale din parcela se aduna . Terenul se lasa nelucrat pe o perioada de 1-2 sapatamani pentru ca buruienile sa creasca , dupa care se efectueaza o erbicidare cu unul din urmatoarele produse : Roundup Classic, Roundup Energy. La o saptamana de cand a fost efectuata erbicidarea se realizeaza o fertilizare  de baza cu 30-40 t/ha gunoi de grajd bine descompus si 400-500 kg de ingrasamant complex NPK ; dupa fertilizare solul se desfunda la o adancime de 40-50cm.
                             INFORMATII PRIVIND PLANTAREA
                      Plantarea se poate face toamna (20 septembrie- 15 octombrie) sau primavara devreme, imediat dupa dezghet ; datorita conditiilor climatice din Romania plantarea de toamna este cea mai potrivita. Principala metoda de infiintare a plantatie este prin drajoni , inainte de plantare, drajonii trebuie fasonati, se inlatura radacinile ranite si vor fi reduse la lungimea de 15 cm. Radacinile zmeurului se dezhidrateaza foarte usor , motiv pentru care drajonii se introduc (dupa fasonare) intr-un vas de apa timp de 10 ore ;pentru a favoriza prinderea arbustilor ei se scot din vasul cu apa si se introduc cu radacinile intr-o mocirla formata din pamant galben, balegar de bovine si apa.
                        Realizarea gropilor se face cu 2-3 zile inainte de plantare si trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 40 x 40 x 40 cm. Pentru o plantare de precizie se realizeaza pichetarea terenului , trasandu – se astfel viitoarele randuri si se marcheaza pozitia fiecarui arbust pe teren in sistem gospodaresc , se recomanda urmatoarea schema de plantare: 1,5 – 2 m distanta intre randuri si 50-80 cm distanta intre plante pe rand , adancimea de plantare este de 30 cm.
                        La baza gropii se adauga un amestec format din pamant fertil 50% (scos de la suprafata gropii) +  gunoi de grajd bine descompus 50 % . Radacinile se aseaza rasfirate pe stratul de la baza gropii si se acopera cu pamant , dupa plantare pamantul din jurul butasilor (drajoni/butasii) se taseaza , in jurul arbustilor proaspeti plantati se realizeaza un musuroi de pamant inalt de 10-12 cm , dupa musuroire drajonii se scurteaza astfel incat deasupra stratului de pamant (musuroiului) sa ramana 2-3 muguri.
                          INFORMATII PRIVIND LUCRARILE DE INTRETINERE
                        Pentru a usura realizarea lucrarilor de intretinere si recoltarea, se recomanda palisarea plantatiei de zmeur ,cel mai bun sistem este format din spalieri si sarme. Spalierii se amplaseaza pe rand la 8 metri distanta intre ei si 60 cm adancime , pe spalieri se prind sarme care vor sustine arbustii. In sistem gospodaresc se poate folosi aracirea , acest procedeu consta in introducerea unui tutore in apropierea arbustilor, de care se vor lega plantele de zmeur.
                        Zmerul are tendinta de a creste dezordonat , acest lucru fiind nociv deoarece apar lastari lacomi care consuma seva necesara pentru fructificare; in plus aglomerarea ”coroanei” determina aparitia bolilor foliare. Taierile zmeurului sunt simple ,cele mai bune rezultate se obtin atunci cand taierile se realizeaza toamna, dupa intrarea in repausul vegetativ.
                         In primul an de vegetatie din cei 2-3 muguri ramasi de la plantare se vor dezvolta lastari care poarta flori , din mugurii adventivi de pe radacina se vor forma drajoni. In al doilea an de la plantare (toamna) se elimina o parte din lastarii proveniti din mugurii adventivi (drajonii) astfel incat numarul lastarilor ce au produs flori sa fie egal cu numarul drajonilor formati (ex. daca arbustul a format fructe si flori pe cinci ramuri, se vor pastra cinci drajoni pe planta).
                        In anul al treilea de la plantare (toamna) se elimina ramurile de doi ani (de obicei sunt uscate)  iar lastarii de un an se scurteaza la 30-40 cm. Ramurile de doi ani se inlocuiesc cu 6-7 tulpini noi (drajoni) ce vor forma viitoare tufa , drajonii se scurteaza la inaltimea de 100-110 metri ; restul cresterilor se elimina pentru a favoriza dezvoltarea noilor tulpini ce vor produce flori. In cazul zmeurului o tulpina produce flori timp de 2 ani , astfel taierile la zmeur urmaresc eliminarea ramurilor de 2 ani care nu vor mai rodi si inlocuirea lor cu 5-6 ramuri viguroase si sanatoase (drajoni) noi care vor sustine fructificarea. Totodata cu aceste operatiuni se va urmarii si eliminarea ramurilor bolnave sau uscate.
                       Zmeurul necesita un sol bine afanat si fara buruieni , motiv pentru care intervalul dintre randuri nu se poate cultiva cu alte plante ;pentru a mentine solul curat se aplica 2-3 prasile. Toamna solul se lucreaza la adancimea de 10 cm, iar in timpul vegetatiei operatiunea se realizeaza superficial, la 5-6 cm adancime. Daca terenul este puternic infestat cu buruieni se impune aplicarea erbicidelor  (Pantera, Leopard, Fusilade, Centurion. Atentie!! In primii 2 ani de la plantare nu se folosesc erbicide ). Pentru a reduce evaporarea apei si pentru impiedica dezvoltarea buruienilor, solul se poate acoperi cu gunoi paios sau folie de polietilena.
                      Productia plantatiei este influentata de sanatatea arbustilor , zmeurul este atacat de o serie de boli care pot duce la distrugerea plantatiei. Pentru a atinge capacitatea maxima de productie zmeurul are nevoie de irigatii si de fertilizare suplimentara, in zone in care necesarul de apa (700 mm/ an) nu este asigurat de precipitatii, se vor efectua 4-5 udari cu norme de 300-400 metri cubi/ha. Prima fertilizare se face la doi ani de la plantare prin aplicarea de 40 t/ha gunoi de grajd si 400-500 kg/ ingrasamat complex NPK , urmatoarele fertilizari se fac anual iar dozele se reduc la jumatate ; ingrasamintele se valorifica cel mai bine daca sunt aplicate toamna.
                             INFORMATII PRIVIND RECOLTARAEA
                       Maturarea fructelor se realizeaza esalonat pe o perioada de 20-30 zile ;astfel ca zmeura se recolteaza prin mai multe treceri la 3-4 zile distanta. Recoltarea  fructelor se realizeaza dimineata sau seara , prin detasarea fructelor de pe planta fara receptacul. Zmeura are o perisabilitate ridicata, in conditii normale fructele nu pot fi depozitate mai mult de cateva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.