INFORMATII PRIVIND PLANTAREA SI INGRIJIREA MURULUI

         
                  Murul (Rubus fruticosus) este un arbust fructifer care creste spontan in aproape toate zonele georgrafice ale tarii. Murul se dezvolta sub forma de tufa cu ramuri erecte sau taratoare, acoperite cu spini ; fructele sunt gustoase si se consuma proaspete sau preparate sub diferite forme (dulceata, sirop, etc); murele sunt recomandate in alimentatia persoanelor care sufera de anemie, diaree, afectiuni pulmonare, afectiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare , ele contin: sodiu, calciu, magneziu, fier, potasiu, carbohidrati, protenie, acizi organici si vitamine (A, D, C, B6, B-12) .
                     INFORMATII PRIVIND CRESTEREA SI FRUCTIFICAREA
                  Sistemul radicular este puternic si bine dezvoltat, la forme agatatoare radacinile patrund in sol pana la 1.5 m adancime. Mugurii adventivi de pe radacina asigura refacerea partii aeriene si permit inmultirea murului prin butasti ; ramurile sunt muchiate, arcuite spre baza si acoperite cu ghimpi ; frunzele au un petiol lung acoperit cu ghimbi, iar limbul este penat. Florile sunt hermafrodite , avand culoarea alba pana la roz deschis ; fructul este o polidrupa neagra-lucioasa, care la maturitate se desprinde cu tot cu receptacul.
                                INFORMATII REFERITOARE LA SOL SI CLIMA
                   Unul din factorii importanti ai cultivarii murului ,atat in timpul vegetatie cat si in perioada de repaus o reprezinta temperatura aerului ; soiurile fara ghimpi rezista la temperaturi de -15 grade Celsius, iar cele cu ghimpi rezista la temperaturi de -20 grade Celsius. In timpul vegetatie temperaturile de peste 34 grade Celsius duc la deprecierea calitativa a fructelor , murul nesuportand arsita. Pentru o crestere si o dezvoltare corespunzatoare murul are nevoie de cat mai multa lumina (minim 13 ore/ zi). Datorita sistemului radicular bine dezvoltat, murul rezista bine in perioadele secetoase, totusi cele mai mari productii se obtin in zonele unde cad minim 700 mm precipitarii/an ; excesul de umiditate din sol produce asfixierea radacinilor. Murul este sensibil la curentii de aer , acestia determina sensibilitatea arbustilor la inghet si depreciaza fructele in timpul maturari acestora , motiv pentru care in jurul plantatiei se instaleaza perdele de protectie. Cele mai potrivite soluri pentru cultivarea murului sunt cele profunde, bine aerisite, fertile, cu o textura argiloasa.
                  INFORMATII PRIVIND PREGATIREA TERENULUI PENTRU PLANTARE
                  Cele mai bune rezultate se obtin dupa cereale paioase, porumb, tomate, varza, coacaze, agrise, etc. ; nu se planteaza dupa cartofi, tomate, vinete, din cauza bolilor comune; daca in jurul parcelei exista muri crescuti spontan acestia se elimina. Terenul se pregateste inca din toamna , dupa recoltarea plantei premergatoare toate resturile vegetale din parcela se aduna. Terenul se lasa nelucrat 1-2 saptamani pentru ca buruienile sa creasca apoi se aplica o ebicidare cu unul din produsele: Roundup Classic, Roundup Energy  ; la o saptamana dupa erbicidare se aplica fertilizarea de baza cu 30-40 t/ha gunoi de grajd bine descompus si 400-500 kg/ ha de ingrasamant complex NPK. Dupa fertilizare solul se desfunda la adancimea de 40-50 cm.
                       INFORMATII PRIVIND PLANTAREA MURULUI
                Plantarea se realizeaza primavara devreme dupa ce a trecut pericolul de inghet , dar plantarea de toamna este cea mai potrivita. Principala metoda de infiintare a plantatie este prin drajoni (butasi) ; inainte de plantare drajonii (butasii) trebuie fasonati , se vor inlatura radacinile ranite ,iar sistemul radicular se reduce la lungimea de 15 cm.  Pentru a favoriza prinderea arbustilor acestia se introduc cu radacinile intr-o mocirla formata din pamant galben, balegar de bovine si apa.
                Dupa ce a fost pregatit materialului de plantat , se procedeaza la pregatirea gropilor. Gropile se realizeaza cu 2-3 zile inainte si trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 40 x 40 x 40 cm ; pentru o plantare de precizie se realizeaza pichetarea terenului , trasandu-se viitoarele randuri si se marcheaza pozitia fiecarui arbust pe teren. Adancimea de plantare este de 30 cm, la baza gropii se adauga un amestec format din pamant fertil 50% (scos de la suprafata gropii) +  gunoi de grajd bine descompus 50 % ; radacinile se aseaza rasfirate pe stratul de la baza gropii si se acopera cu pamant. Dupa plantare pamantul din jurul butasilor (drajoni/butasii) se taseaza ;in jurul arbustilor proaspeti plantati se realizeaza un musuroi de pamant inalt de 10-12 cm , dupa care arbustul se scurteaza la inaltimea de 20-25 cm.
                         INFORMATII PRIVIND LUCRARILE DE INTRETINERE
                In ceia ce priveste cultura murului , sustinerea acestuia reprezinta un aspect important ; cel mai bun sistem de sustinere este format din spalieri si sarme, spalierii se amplaseaza pe rand la 8 metri distanta intre ei si 60 cm adancime; pe spalieri se prind sarme care vor sustine arbustii. In sistem gospodaresc se poate folosi aracirea ,acest procedeu consta in introducerea unui tutore in apropierea arbustilor de care se vor lega ramurile arbustilor.
                 Murul dezvolta foarte multe cresteri vegetative, acest lucru este nociv arbustilor deoarece aglomereaza planta favorizand aparita bolilor si daunatorilor , motiv pentru care cresterile vegetative ale arbustului trebuie dirijate prin taieri ; dupa plantare murul se scurteaza la 20-25 cm. In al doilea an se aleg 3-4 tulpini viguroase care vor forma ”coroana” arbustului, tulpinile alese se scurteaza la maxim 130 cm; restul cresterilor se elimina de la nivelul solului. In al treilea an se aleg 6-8 tulpini bine dezvoltate care se scurteaza la 160 cm lungime. Lastarii crescuti in anul precedent se scurteaza la 20-25 cm , iar restul tulpinilor se elimina, inclusiv cele care au format fructe ; prin aceste taieri s-a format ”coarona’ arbustului. Taierile din anii urmatori trebuie sa asigure aerisirea arbustului si normarea tulpinilor ce vor forma fructe , lucrul acesta se va realiza prin eliminarea ramurilor ce au rodit si inlocuirea lor cu 6-8 ramuri sanatoase si viguroase, care se scurteaza la 150-160 cm ; restul cresterilor vegetative se elimina de la nivelul solului.
                Toate taierile se realizeaza primavara, inclusiv indepartarea tulpinilor ce au rodit. Numarul mare de tulpini creeaza in timpul iernii un microclimat ce atenueaza efectele vantului si ale gerului; taierea din primavara (martie-aprilie) permine o alegere mai usoara a tulpinilor sanatoase.
                Pentru a atinge capacitatea maxima de productie murul are nevoie de irigatii si de fertilizare suplimentara ; in zonele in care necesarul de apa (minim 700 mm/ an) nu este asigurat de precipitatii se aplica 4-5 udari cu norme de 300-400 metri cubi/ha. Nu se aplica udari dupa data de 25 august pentru a permite maturarea lemnului (ramurilor).
                Prima fertilizare se face la doi ani de la plantare prin aplicarea de 40 t/ha gunoi de grajd si 400-500 kg/ ingrasamat complex NPK; urmatoarele fertilizari se fac anual iar dozele se reduc la jumatate. Ingrasamintele se valorifica cel mai bine daca sunt aplicate din toamna , se pot aplica si fertilizari foliare cu unul din produsele: Terra-Sorb, Amalgerol, Cropmax, Raykat Engorde, Florone.
                Starea fitosanitara a arbustilor reprezinta un aspect important in cultura murului , arbustul poate fi atacat de o serie de boli care pot compromite productia, iar in cazuri grave pot distruge plantatia.
Murul nu suporta plantele concurente , motiv pentru care in intervalul dintre randuri nu se poate cultiva cu alte plante. Pentru mentinerea solului curat se aplica 2-3 prasile. Toamna solul se lucreaza la adancimea de 10 cm, iar in timpul vegetatiei operatiunea se realizeaza superficial la 5-6 cm adancime. Daca terenul este puternic infestat cu buruieni se impune aplicarea erbicidelor (Pantera, Leopard, Fusilade, Centurion). In primii 2 ani de la plantare nu se folosesc erbicide. Pentru a reduce evaporarea apei si pentru a impiedica dezvoltarea buruienilor solul se poate acoperi cu gunoi paios sau folie de polietilena.
                          INFORMATII PRIVIND RECOLTAREA FRUCTELOR
                Maturarea fructelor se realizeaza esalonat, pe o perioada de 20-30 zile ; murele se recolteaza prin mai multe treceri, la 3-4 zile distanta. Recoltarea fructelor se realizeaza dimineata (dupa ce s-a evaporat roua) sau seara. Fructele se detaseaza de planta cu tot cu receptacul, fara a pune presiune pe fruct ; dupa recoltare murele se manipuleaza cu atentie, deoarece sunt foarte sensibile la socurile mecanice. Murele au o perisabilitate ridicata ,in conditii normale fructele nu pot fi depozitate mai mult de cateva zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.