INFORMATII PRIVIND PUTREGAIUL CENUSIU AL STRUGURILOR

                        Acesta bola se intalneste in toate tarile unde se cultiva vita de vie , iar toamna ditruge o parte din recolta ,in special in anii bogati in precipitatii. Pagube sun t produse si pe butasii altoiti , in perioada fortatarii , in scoala de vita de vie si in perioada stratificarii vie.
                        Boala se manifesta proeminent pe boabele mature , in apropierea culesului si m ai putin pe frunze , lastari si chiorchini tineri . Pe frunze boala se manifesta prin aparitia unor pete galbui la inceput , care devin rosiatice ; pe ambele fete ale frunzei se dezvolta un puf cenusiu ,pulverulent , ce este format din fructificatiile ciupercii. Frunzele care sunt puternic atacate se rasucesc si cad de pe lastari . Pe lastari boala se manifesta numai in conditii de umiditate ridicata , infectia apare de la noduri , unde apar pete albicioase sau galbui – deschis care avanseaza de-a lungul internodurilor ; tesuturile atacate se acopera cu un puf cebusiu , care uneori formeaza corpuri mici , negre, ovoide , care sunt sclerotii ciupercii.
Butasii altoiti  care sunt pusi la stratificat in nisip umed sunt atacati la punctul de altoire, unde se dezvolta sclerotii ciupercii, care impiedica sudura dintre altoi si portaltoi.
                         Atacul bolii care produce cele mai multe pagube este in perioada de maturare , atunci cand pe boabe apar pete mici care se maresc rapid patrunzand in interiorul boabei la pulpa; petele sunt de culoare  galben-cenusii sau rosii-violacei. Boabele care sunt infectate se inmoaie, crapa si se acopera cu un puf abundent, cenusiu-brun, pulverulent, care se extinde de la un bob la altul cuprinzand intregul ciorchinele, mai ales la soiurile cu boabe dese. Boala este favorizata de intepaturile insectelor, de prezenta ranilor produse de grindina, cat si de craparea pielitei bobitelor in parga, fenomen frecvent in timpul ploilor de toamna.Din strugurii atacati se obtin vinuri slabe, cu o cantitate scazuta de alcool si care nu se preteaza la invechire si tragere la sticle .
                         In anumite zone, pe anumite soluri, pe anumite soiuri, ciuperca produce asa numitul „putregai nobil”, care sporeste concentratia in zahar a fructelor, deoarece miceliul ciupercii consuma o cantitate de apa din boabe. Fructele atacate au o culoare vinetie, sunt mumifiate, iar pe suprafata lor nu se mai formeaza sporulatia ciupercii ; mustul obtinut are o aroma deosebit de placuta, iar concentratia ridicata in zahar duce la obtinerea de vinuri licoroase, tari, de o calitate deosebita. „Putregaiul nobil” dorit de viticultori scade productia de struguri cu peste 40%.
                         Atacul ciupercii este favorizat de umiditate ridicata (peste 80%) in perioada de coacere a strugurilor si de temperatura cuprinsa intre 25-28º C; atacurile intense au loc dupa ploi abundente insotite de grindina ; pe organele atacate ciuperca formeaza microscleroti, negri, rigizi, de forma neregulata. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin scleroti, miceliu de rezistenta de pe cordele atacate si prin conidii, care pot supravietui la temperaturi scazute, agentul patogen patrunde activ prin cuticula sau pasiv prin ranile plantei.
                         Pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci se recomanda cultivarea de soiuri rezistente de vita de vie, combaterea insectelor care produc rani pe fructe, culegerea timpurie a viilor in toamnele ploioase si calde. Se vor aplica tratamente cu fungicide imediat dupa scuturarea petalelor, cand ciorchinii capata forma caracteristica soiului, la intrarea in parga si cu 3 saptamani inainte de recoltare. Fungicidele recomandate sunt: Chorus 75 (0.5 kg/ha), Dithane M45 (0.2%), Folpan 80 WDG (1.5 kg/ha), Mythos (3 l/ha), Rovral 500 SC (1 l/ha), Shavit (2 kg/ha), Switch (0.6 kg/ha), Teldor 500 SC ( 0.8-1 l/ha), Universalis (2 l/ha).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.