La mar , densitatea optima a fructelor se obtine printr-o rarire manuala a acestora in fenofaza optima.
Rarirea fructlor la mar este necesara pentru : asiguararea unui numar optim de fructe; are o contributie semnificativa , impiedicand intrarea alternativa pe rod a pomilor ; un numar de fructe echilibrat cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoarea a mugurilor de rod in anul urmator ; este asiguarta o productie de calitate a fructelor , ele atingand dimensiunile si caracteristicile specifice soiului si in final au o coacere uniforma; echilibreaza greutatea pe care o pot suporta ramurile marului , astfel incat sa nu se rupa sub greutatea fructelor sau a fcatorilor externi; aigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor si daunatorilor pe furcte si in jurul acestora, asigurandu-se in final o eficienta optima a tratamentelor.
Rarirea fructelor se face la 40 de zile de la fenofaza de inflorit – in luna iunie , dupa a doua scuturare a fructelor de mar.
Fructele se raresc la o distanta ce variaza intre 10-25 cm intre acestea , se pastreaza un singur fruct cel mai viguros , viabil si bine pozitionat din grupul de fructe .
Operatia de rarire se va face cu grija pentru a se evita deteriorarea ramurilor de rod.Rarirea se face utilizand o foarfeca bine ascutita, fructele eliminate se pot lasa pe randul de pomi sau se pot aduna intr-o galeata. Odata cu rarirea se vor inlatura si fructele afectate de boli , daunatori , deformate , ranite , etc.
In urma raririi fructelor de mar se asigura un echilibru care presupune existenta a 40-75frunze pentru un fruct.La soiurile de tip spur sunt necesare doar 25 frunze pentru un fruct.