INFORMATII PRIVIND RARIREA FRUCTELOR LA MAR

 
                   La mar , densitatea optima a fructelor se obtine printr-o rarire manuala a acestora in fenofaza optima.
                   Rarirea fructlor la mar este necesara pentru : asiguararea unui numar optim de fructe; are o contributie semnificativa , impiedicand intrarea alternativa pe rod a pomilor ; un  numar de fructe echilibrat cu vigoarea pomului asigura diferentierea corespunzatoarea a mugurilor de rod in anul urmator ; este asiguarta o productie de calitate a fructelor , ele atingand dimensiunile si caracteristicile specifice soiului si in final au o coacere uniforma; echilibreaza greutatea pe care o pot suporta ramurile marului , astfel incat sa nu se rupa sub greutatea fructelor sau a fcatorilor externi; aigura o distributie uniforma a substantelor de combatere a bolilor si daunatorilor pe furcte si in jurul acestora, asigurandu-se in final o eficienta optima a tratamentelor.
                  Rarirea fructelor se face la 40 de zile de la fenofaza de inflorit – in luna iunie , dupa a doua scuturare a fructelor de mar.
                  Fructele se raresc la o distanta ce variaza intre 10-25 cm intre acestea , se pastreaza un singur fruct cel mai viguros , viabil si bine pozitionat din grupul de fructe .
                  Operatia de rarire se va face cu grija pentru a se evita deteriorarea ramurilor de rod.Rarirea se face utilizand o foarfeca  bine ascutita, fructele eliminate se pot lasa pe randul de pomi sau se pot aduna intr-o galeata. Odata cu rarirea se vor inlatura si fructele afectate de boli , daunatori , deformate , ranite , etc.
                 In urma raririi fructelor de mar se asigura un echilibru care presupune existenta a 40-75frunze pentru un fruct.La soiurile de tip spur sunt necesare doar 25 frunze pentru un fruct.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.