MANA CEPEI

Vremea racoroasa si umeda favorizeaza aparitia si raspandirea uneia dintre cele mai pagubitoare boli ale cepei – Mana cepei . Mana la ceapa se manifesta pe frunze si pe tulpinile florifere prin aparitia unor pete galbene, concentrice in dreptul carora se observa un puf cenusiu-violaceu.
Frunzele si tijele plantelor atacate se inmoaie si se frang in dreptul zonei .In cazul unui atac puternic sunt afectati si bulbi, acestia raman mici iar in timpul depozitarii se inmoaie si putrezesc.
Transmiterea bolii de la un an la altul se face prin sporii ce raman in resturile vegetale si bulbii infectati. In vegetatie se raspandeste prin conidii. Boala apare in toate culturile de ceapa atunci cand vremea este ploiasa si rece si este foarte pagubitoare in special pentru culturile de seminceri de ceapa.
Mana la ceapa apare in general in lunile mai – iulie cand se intalnesc urmatoarele conditii: minimum 3-5 zile consecutive cu temperaturi de 10-12 °C, umiditate atmosferica, prezenta apei sub forma de picaturi pe frunza cel putin 12 ore pe zi, precipitatii ridicate, irigarea prin aspersiune.
Pentru prevenire si combatere se recomanda folosirea unuia dintre urmatoarele produse fungicide omologate:

• ALIETTE 80 WG (fosetil de Al) = 0,2% sau
• MERPAN 80 WDG (CAPTAN 80 WDG) (captan) = 0,15% sau
• CHAMP 77 WG (COPERMAN) (Cupru) = 0,3% sau
• FUNGURAN OH 50 WP (Cupru) =0,4% sau
• ORTIVA TOP (azoxistrobin+difenoconazol) = 0,1% sau
• RIDOMIL GOLD MZ 68 WG (metalaxil+mancozeb) = 0,25% sau
• ANTRACOL 70 PU (propineb) = 0,25% sau
• DITHANE NEOTEC 75 WG (mancozeb) = 0,2% sau
           Recomandari:
• La temperaturi de 25º C se intrerupe tratamentul.
• Ceapa nu se va recolta timp de 14 zile.
• Ceapa pentru stufat nu se trateaza.
           In solutia de stropit se poate adauga un insecticid cum ar fi: MAVRIK 2 F – 0,05% sau MOSPILAN 20 SG – 0,2 kg/ha sau NOVADIM PROGRESS – 0,20% sau FASTAC 10 EC – 0,02% etc. pentru prevenirea atacurilor mustei cepei si a tripsului tutunului .
In solutia de stropit se va adauga obligatoriu un adeziv care sa permita o aderenta mai buna la frunzele lucioase, dispersie corespunzatoare si care mareste rezistenta la spalare a suprafetelor tratate (ex.ARACET,SPRAYGARD, etc.).
Daca se intentioneaza administrarea unui erbicid, acesta se va aplica separat de produsele fungicide si insecticide mentionate si nu se va adauga adeziv in solutia de erbicidare.
Se va respecta intervalul de pauza dintre ultimul tratament si recoltarea cepei ca produs legumicol in functie de produsele utilizate.
                   https://pomfruct.ro/fitofarmacie/fungicide/
                   https://pomfruct.ro/fitofarmacie/insecticide/
                   https://pomfruct.ro/fitofarmacie/erbicide/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.