PLANTAREA ARBUSTILOR DE ZMEUR,MUR SI COACAZ TOAMNA

Luna noiembrie este perioada optima in care putem planta zmeurul, fie ca vorbim de suprafete mici pentru consum propriu sau mai mari. Operatiunea de plantare a zmeurului prin drajoni are loc toamna, dupa caderea frunzelor, in teren afanat si fertilizat.
Distantele de plantare sunt de 1,5 metri intre randuri si de 0,8 – 1 metru pe rand. Inainte de plantare drajonii se fasoneaza la 20-25 de cm lungime si se mocirlesc radacinile.Arbustii trebuie sa aiba un sistem radicular cat mai bogat.
Este momentul propice plantarii ramurelelor de zmeura cat acestea sunt inca in stare latenta.
In ceea ce priveste plantatiile de capsuni acum este momentul,daca acestea au o vechime de 3 ani,sa se reinoiasca cu noi stoloni.Arbustii de capsun imbatraniti pot sa retina boli si daunatori si isi pierd din vigoare si productivitate.
Tot in aceasta perioada se pot planta afin si coacaz pentru o diversitate atractiva a gradinii de fructe.Cu o inflorescenta frumoasa,fructe delicioase si un frunzis rosiatic toamna,acesti arbusti produc intens,constant.
Butaşii de coacaz pregătiţi se aşează în gropi sau rigole cu rădăcinile răsfirate şi cu vârful către pichet. Se adaugă pământ şi se tasează bine în jurul plantei, după care se execută o copcă în care se toarnă 6-8 l de apă. După infiltrarea apei în sol, se execută un muşuroi până la mugurele terminal. Partea care se află deasupra solului şi care se muşuroieşte, trebuie să aibă 2-3 muguri pe lungimea butasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.