Metcalfa pruinosa

Metcalfa pruinosa este o specie de cicadă originară din estul Americii de Nord, fiind observată în țara noastră în județul Constanța în anul 2009.
În unele zone din Europa, această insectă a fost introdusă intenționat de apicultori pentru secrețiile sale dulci produse de larve.
Poate fi recunoscută după modul specific de dispunere pe rămurelele arborilor și arbuștilor și după prezența filamentelor cerate. Adulții trăiesc câteva săptămâni și pot fi întâlniți  în perioada mai-octombrie, în funcție de condițiile de mediu. Corpul este acoperit de o secreție ceroasă atât la adult, cât și la larvă. Culoarea metcalfei poate varia de la brun la cenușiu.
Iernează în stadiu de ou depus pe ramuri sau sub scoarța plantelor gazdă.
Prezintă o singură generație pe an și au 5 stadii de larvare de dimensiuni diferite.
Metcalfa are ca plante gazdă peste două sute de specii, de la plante spontane la pomi fructiferi, dar în special plante ornamentale (castan ornamental, Hibiscus syriacus, Philadelphus coronarius, Evonymus japponicus, Ligustrum vulgare, Thuja Occidentalis, Thuja orientalis, Magnolia grandiflora etc).
Coloniile de metcalfa pruinosa sunt întâlnite frecvent pe frunze, tulpini, pețiol, lăstari, coarde de viță de vie, ciorchine de viță de vie. Se hrănesc cu sucul celular al plantelor, răspândind astfel numeroase viroze. Pe excrementele dulci ale insectei, apare fumagina, o ciupercă preferată de furnici.
Limitarea răspândirii speciei este greu de realizat, ținând cont de numărul mare de plante gazdă, de capacitatea ridicată de migrare, de protecția ceroasă a larvelor.
Se recomandă folosirea alternativă a insecticidelor neonicotinoide cu cele organofosforice, pentru a evita apariția exemplarelor rezistente la un anumit produs. Se pot folosi la alegere dintre următoarele Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Decis Expert, Karate Zeon, Eforia 25 ZC, Fastac, Fury 10 EC, Cyperguard 25 EC. Pentru o mai bună penatrare a stratului de ceară se recomandă folosirea unui adjuvant ca: Spraygard.
Se recomandă efectuarea a 2-3 tratamente grupate (7-14 zile între acestea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.